Norske geoteknikere bidrar til sikre skoler i Nepal

Etter at første runde med bygging av 12 skoler snart er gjennomført, er det på tide å ta fatt på de neste 10. Men ingen spader settes i jorda før vi er sikre på at alt ligger til rette for å bygge sikre skoler. Sikkerheten er det blant annet ingeniører fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) som sørger for.

FORUT er en av to organisasjoner som har fått penger fra den norske ambassaden i Katmandu til å gjenreise skoler etter jordskjelvet i 2015. Et av de store etterskjelvene hadde sitt episenter i Dolakha-distriktet ved foten av Himalaya. 99 % av alle skolene i området ble helt eller delvis ødelagt. Nepal er et land hvor jordskjelv rammer med jevne mellomrom. Når man i tillegg legger til at landskapet i Dolakha er meget bratt, er det åpenbart at byggearbeidet byr på noen utfordringer.

Ingeniører Uten Grenser

– Barna i Dolakha er selvsagt preget av å ha opplevd en så stor katastrofe som jordskjelvet var. Vårt beste bidrag er å gi dem skoler som er så trygge som mulig om ulykken skulle ramme igjen, sier generalsekretær i FORUT, Morten Lønstad.

Arbeidet i Dolakha blir ledet og gjennomført av FORUTs lokale partnere CWIN og RDTA. Prosjektet fokuserer på lokalt eierskap og målet er at skolene skal overtas og drives videre av lokale myndigheter. I tillegg samarbeider FORUT tett med organisasjonen Ingeniører Uten Grenser som formidler ingeniører fra ulike norske bedrifter til oppdrag over hele verden. I skoleprosjektet har Ingeniører Uten Grenser i flere runder bidratt med norske ingeniører som har hjulpet oss med å sikre at skolene er rustet for å tåle vær og vind og står på trygg grunn.

Geoteknikere på oppdrag

Tidligere i år var tre norske geoteknikere fra NGI og Universitetet i Stavanger på besøk i Dolakha med oppdrag om å vurdere grunnforholdene på alle de foreslåtte tomtene i runde to av skolebyggingsprosjektet. Resultatet ble en fyldig rapport, som du kan lese her. Prosjektansvarlig hos FORUT, Hilde Ekeberg, er glad for samarbeidet.

– FORUT er veldig takknemlige for at Åse Marit Wist Amdal, Øyvind Armand Høydal og Thomas Ødegaard har brukt sin kompetanse for å øke sikkerheten for alle barna som skal bruke skolene i mange år fremover. Vi er allerede i gang med å utbedre tomtene og følge opp sikkerhetsanbefalingene i rapporten, forteller Ekeberg.

– For FORUT har samarbeidet med Ingeniører Uten Grenser (IUG) både vært et spennende nytt bekjentskap med en organisasjon vi ikke kjente til fra før, men også en unik mulighet til å få tilgang til akkurat den kompetansen vi trenger i ulike prosjekter som vi ikke hadde hatt tilgang på uten IUG, avslutter Ekeberg.

Siste nyheter