Lær om Nepal

Nepal er et vakkert land i Himalaya. Her er verdens høyeste fjell, Mount Everest. Over hundre etniske grupper gir Nepal et rikt kulturliv, men det er et av verdens fattigste land.

Nepal ligger vakkert til i Himalayas sørlige skråning ned mot slettelandskapet Terai, klemt mellom gigantene Kina og India.

Flagget til Nepal er verdens eneste ikke-firkantede nasjonalflagg.

I ti år drev den maoistiske geriljaen et blodig opprør mot den eneveldige kongefamilien. Opprørerne hadde bred folkelig støtte, og kongen ble tvunget fra tronen. Demokrati ble innført. Maoistene vant valget i 2008, og etter en periode med politisk konflikt er Nepal i dag styrt av en skjør koalisjon av flere partier.

Landet har et rikt dyreliv med tigre, neshorn, elefanter, bøfler, krokodiller og mye mer. Nesten halvparten av nepalerne bor i Terai, og det meste av resten av befolkningen finnes i dalene og fjellene i det sentrale Nepal. 

Katmandudalen, der hovedstaden ligger, har lenge vært landets politiske sentrum. Innbyggerne er få i den nordlige regionen, langs grensen til Tibet, der store områder er dekket med snø. Her ligger Mount Everest, og sju av verdens ti høyeste fjell, alle over 8000 meter.

Nepal er rangert som 149 av 189 på FNs utviklingsindeks 2017. Landet er i høy grad preget av fattigdom, og mange personer blir utsatt for diskriminering og utnytting på bakgrunn av kaste, etnisitet, kjønn og klasse. 

Landet fikk i 2015 en ny grunnlov og har gjennomgått en omfattende politisk restrukturering med det resultat at de i 2018 ble omgjort til en føderal republikk. For første gang på 20 år ble det gjennomført lokale valg. Det har ført til optimisme og håp om større politisk stabilitet.

Les om FORUTs arbeid i Nepal.

Kilde: Wikipedia

Fakta og tall – Nepal 

Styresett: Republikk 
Flateinnhold: 147 181 km2 
Hovedstad: Katmandu 
Nasjonaldag: 28. mai 
Valuta: Rupi. 100 nepalske rupier er ca 7,50 kroner 
Religion: Hinduisme, buddhisme, islam, kristendom 
Språk: Offisielt språk nepali, over hundre mindre språkgrupper 
Folketall: Nesten 31,5 millioner (2017) 
Forventet levealder: 69 år 
Barnedødelighet: Spedbarnsdødeligheten er 29 døde per 1000 fødte 
Lese- og skriveferdighet: 69 % for menn, 42 % for kvinner 
Fattigdom: Ca 15 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen