Veier inn og veier ut av krise

Fra uteplassen foran det hvite huset i Makkaitar, kan Dhana Laxmi se utover endeløse åkerlapper og grønne åser. På klarværsdager kan hun nesten se helt til Balika Peace Home. Nepal er et land i fattigdom og økonomiske vanskeligheter, men Dhana Laxmi er glad for alt familien tross alt har fått til de siste åra. Hun vet at det er langt verre stilt for jentene på Balika.

FORUT møtte familien til Dhana Laxmi første gang for nærmere ti år siden. Da bodde de trangt og tungvint enda lengre oppe i Makkaitar, ei grend halvannen times kjøretur utenfor Katmandu. Hit gikk ingen bilvei, bare en bratt sti for transport av varer og avlinger båret til markedet på seige rygger.

Den lille familien på tre bodde i barndomshjemmet til ektemannen Seta Ram, sammen med hans foreldre. FORUT var her fordi familien skulle være med i barneaksjonen, og få hjelp med skolegangen til Biswas på fire år. Familien slet med å skaffe nok inntekter, og den gang som nå, jobbet pappa Seta Ram som grensevakt oppe i fjellene. Det går måneder mellom hver gang han kan komme hjem på en kort permisjon. 

Jordskjelvet

Det startet som vibrasjoner i bakken, og endte i enorme rystelser. Jordskjelvene på morgenkvisten 25. april 2015 var store og katastrofale i Katmandu og området rundt.

Tusenvis av bygninger raste sammen. Sju tusen mennesker døde i bygningsmassene. Dobbelt så mange ble skadet.

I Makkaitar slo det gamle huset store sprekker, men familien til Dhana Laxmi overlevde. Uten et sted å bo. Samarbeidet med FORUT om barneaksjonen førte til at familien fikk dekket store deler av kostnadene til et jordskjelvsikkert hus lenger nede ved åkerlappene. Besteforeldrene har fått bygget et hus på nabotomta.

– Vi er så takknemlige for den hjelpa vi og andre her har fått, sier Dhana Laxmi med et bredt smil.

– Livet har blitt enklere nå, med bilvei for varer og avlinger. Vi reddet livet under jordskjelvkatastrofen, og fikk samtidig mer hjelp til gjenoppbyggingen enn vi kunne ventet fra FORUT og andre.  

Det nye huset til Dhana Laxmi og familien.
Pandemien 

Mange i Makkaitar har fått det bedre nå, på flere måter. Varer og avlinger er tatt av ryggene og lagt på små lastebiler som kjører fram og tilbake på nye veier etter jordskjelvene. Det er ført fram elektrisitet til husene. Lastebilene kjører til lokale markeder, og til de store markedene i Katmandu. Økonomien her er i stor grad basert på lokale råvarer, lokal arbeidskraft og lokale markeder.

Mandarinhøsten i Makkaitar er kjent for høy kvalitet på frukten, og åkerlappene gir tre avlinger i året; først potet, deretter ris og hvete. Nepal sliter med store økonomiske problemer etter to år med pandemi og nedstengninger, men den lille lokalsamfunnsøkonomien i Makkaitar har klart seg ganske godt. Først senere kan nasjonale og internasjonale økonomiske problemer med økt gjeld, økende priser og varemangel også ramme dette landsbyområdet i Nepal.

Katastrofene på Balika 

Jordskjelvene i 2015 slo også sprekker i hovedbygningen på Balika Peace Home, noen få kilometer fra Makkaitar. Jentene på krise- og omsorgssenteret løp ned trappene fra tredje etasje, og ut på idrettsbanen. Der ute ble de i flere måneder. Etter noen dager kom små telt på plass, og senere et større og bedre telt.

– Det var en stor katastrofe, men vi skal være glade for at alle jentene våre kom uskadet fra det, sier Bhagawati.

Hun har vært leder på Balika i en årrekke. Med støtte til store investeringer i tryggere bygg fra FORUT og ulike samarbeidspartnere i Norge, vet hun at nye skjelv ikke vil utgjøre samme livsfare som før.

– Mange jenter går inn og ut av porten vår hvert år. Det bor inntil 60 jenter her til enhver tid. Her skal de kjenne på absolutt trygghet og omsorg.

Bhagawati går rundt på eiendommen og småsnakker med små og store jenter. De yngste var ikke engang født i 2015. Alle disse jentene bærer på helt andre katastrofer som skal håndteres. 

Bhagawati Shrestha, leder på Balika Peace Home.
Bygge nye liv

Det er midt i april 2022 da FORUT besøker Balika. Nå bor det 54 jenter her, det er liv og røre i alle rom. Noen jenter er plukket opp fra et gateliv i Katmandu. Andre jenter har ringt krisetelefonen 1098 Child Help Line og bedt om hjelp.

– Mange av disse jentene kommer fra barnearbeid. Noen er utstøtt av familien. Og nærmere halvparten av dem har erfaringer med overgrep og trafficking, forteller Bhagawati.

Hun arbeider for en av FORUTs partnerorganisasjoner, Child Workers in Nepal, CWIN.

– Det er mange vanskelige dager for disse jentene, men med skolegang, fritidsaktiviteter, sang, dans og mange samtaler får vi dem etter hvert på sporet av et nytt og bedre syn på eget liv. Mørke dager blir til lysere dager i dette fellesskapet. Gradvis legger jentene overgrepene bak seg, og bygger krefter og pågangsmot til en ny hverdag. Et nytt liv. 

Bhagawati og hennes kollegaer har sett hundrevis av jenter komme og gå gjennom mange år. Hver gang en jente kommer hit, skal det gjøres en livsviktig innsats. Hver gang knyttes det nære bånd av omsorg og omtanke.

– Jeg synes ofte dette arbeidet kan være krevende og vanskelig, men alle kan se verdien av det vi får til for hver enkelt jente, avslutter Bhagawati, før hun kommer på noe veldig viktig.

– Husk å takke våre venner og FORUT-faddere i Norge for all hjelpa vi får til Balika Peace Home. Uten den hjelpa hadde ikke CWIN hatt det økonomiske grunnlaget for å drive dette senteret, og derfor er alle FORUT-faddere alltid velkomne her, avslutter Bhagawati.

SE FILM: Livet på Balika etter pandemien

Mange får et nytt og bedre liv på Balika.
Nytt møte med Biswas 

Tilbake i Makkaitar løper Biswas og bestevennen Nischal opp på gressbakken ovenfor husene med hver sin fotball. Norske barnehagebarn møtte dem første gang da de var fem år gamle. Nå er de tretten år, og klare for nye møter med barn i Norge gjennom barneaksjonen «Biswas og de magiske fjellene» høsten 2022.

Mamma Dhana Laxmi har satt fram te og kjeks til Rupa, mammaen til Nischal. På samme måte som gutta er bestevenner, henger disse mødrene sammen gjennom hverdag og fest i Makkaitar. Begge familiene har fått store bidrag til nye jordskjelvsikre hus gjennom FORUT, og begge åpner alltid dørene når vi kommer denne veien.

– Kom tilbake så ofte dere vil, sier mødrene, og stiller gjerne opp på kampanjefoto med FORUT.  

Vi er på bakketoppen bak husene, og ser nesten hele veien til Balika. Gutta spiller fotball, og Dhama Laxmi og Rupa vet at vi alle tjener på foto og kampanjebudskap fra Makkaitar og Nepal: Bli FORUT-fadder! Verden kan forandres!

Siste nyheter