100.000 kr til nødhjelp etter flom på Sri Lanka

 

Ekstremvær med voldsom nedbør og svært sterk vind har rammet den sørvestre delen av Sri Lanka de siste dagene. Mer enn en halv million mennesker er rammet og 75 000 har måttet evakuere til sikre områder etter monsunen. Nærmere 200 er drept og over 100 er savnet, de fleste som følge av jord- og steinskred, ifølge myndighetene i landet.

Alle skolene i de verst rammede områdene er stengt. Flommen har utløst et stort behov for nødhjelp, spesielt vann, kjøkkenutstyr og myggnett, og tre av FORUTs partnerorganisasjoner deltar i dette arbeidet: FISD, Healthy Lanka og FRIENDS. FORUT har foreløpig stilt 100.000 kroner til disposisjon.

Det er sørvest på Sri Lanka at flest er rammet av flommen og påfølgende skred. Kilde: Ministry of Disaster Management Sri Lanka
Mer hjelp etter hvert

– Det vil antakeligvis bli behov for mer hjelp etter at uværet har gitt seg og vannstanden har sunket tilbake til normalen. Vi har kontinuerlig kontakt med våre partnere og vil løpende vurdere behovene da, sier FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad.

FORUTs partnerorganisasjoner vil spesielt være opptatt av barns situasjon.

– Trolig blir det behov for støtte til innkjøp av nytt skolemateriell for elever som har mistet det de eide i flommen, og dette vil vi gi prioritet, sier Morten Lønstad.

Svært mange rammet

Nærmere 550.000 mennesker er foreløpig rammet av flomkatastrofen, ifølge katastrofedepartementet på Sri Lanka. Utdanningsdepartementet opplyser at alle skoler i de hardest rammede områdene i sørvest er stengt til 2. juni.

Det er frykt for sykdomsutbrudd, og derfor har myndighetene sendt ut helsepersonell til de verst rammede områdene.

Skredene, som er forårsaket av flommen, er de verste på 14 år i de sørlige og vestlige delene av øya. I 2003 mistet 250 mennesker livet og 10.000 hjem ble ødelagt av en tilsvarende kraftig monsun.

Du kan bidra

Du støtter FORUTs arbeid for flomofrene ved å sende SMS med kodeord FORUT200 til 2090. Da blir det trukket 200 kroner fra din neste mobilregning. Du kan også bli FORUT-fadder og gjennom det gi 200 kr hver måned til flere av FORUTs prosjekter, blant annet på Sri Lanka.

Redningsarbeid med båt sørvest på Sri Lanka. Foto: Asia Pacific Alliance for Disaster Management

Siste nyheter