The Concerned for Working Children (CWC)
CWC sitt barnerettighetsarbeid handler mer om å transformere politiske strukturer på flere nivå (lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt) og gi barn makt til å medvirke og kraft til endre sin egen situasjon. De jobber derfor systematisk med å påvirke offentlige myndigheter til å anerkjenne barns rett til deltakelse i beslutningsprosesser, og til å implementere strukturer/plattformer hvor barns stemmer også blir hørt, i tråd med FNs barnekonvensjon.
I delstaten Karnataka har CWC skapt en modell for demokratisk deltakelse for barn gjennom å opprette barnas egne «kommunestyrer» på landsbynivå, parallelt med det eksisterende lokaldemokratiet på landsbygda, og denne modellen har siden 2018 blitt gjort obligatorisk i hele delstaten
CWC har også i igangsatt et system med kvinneombud og barneombud i landsbyene de arbeider. Ombudene får opplæring og skal være kontaktpersoner for henholdsvis kvinner og barn og representere deres syn i de ulike politiske organene.
Arbeidet i slumområdene dreier seg om å sørge for at folk får tilgang til de offentlige tjenestene de har rett på. Hovedproblemet er at for å realisere disse rettighetene, er man nødt til å ha et identitetskort, og det igjen krever fast bosted. Som arbeidsmigrant har mange derfor store problemer med å skaffe seg dette kortet, og de faller derfor utenfor alle offentlige velferdssystemer og blir mer marginaliserte enn nødvendig. I tillegg blir de ekstra sårbare ved at de bor i såkalte uregistrerte slumområder som når som helst kan bli fjernet av myndighetene om den private eieren ønsker dette. Dessuten får også migranter oftest tilgang til usikre jobber med risikofylte arbeidsforhold, noe som skaper høy grad av usikkerhet og øker faren for å bli skadet. CWC jobber derfor for at migrantene skal organisere seg i egne foreninger for å bedre kunne fremme saker og få oppfylt sine rettigheter.
I tillegg jobber CWC med å organisere barn og unge av migranter slik at de selv kan kreve realisering av andre rettigheter som god utdanning, et trygt bomiljø og frihet fra skadelige kulturelle praksiser, og på den måten oppnå beskyttelse. Dette skjer blant annet gjennom organisering av barnearbeidere i barnefagforeninger, som krever at barn som arbeider ikke skal bli utnyttet, men ha gode vilkår og ikke bli utsatt for fare. CWC er av den oppfatning at så lenge barn ikke frarøves muligheten for utdanning, eller blir utsatt for helserisiko eller skadelig arbeid, er det positivt at barn bidrar inn til familiens økonomi og får praktisk arbeidserfaring.
I Kundapur i distriktet Udupi har CWC to ressurssentre. Det ene er Namma Bhoomi, som er et yrkesopplæringssenter for ungdom. Det drives økologisk og miljøvennlig, og er også et opplæringssenter for offentlig ansatte, barn og unge i barnerettigheter. Det andre senteret er Namma Nalanda som har som visjon å bli et helhetlig ressurs- og utdanningssenter basert på sårbare barns behov for utdanning og beskyttelse. Senteret gir omsorg og beskyttelse til barn og unge som er overlatt til seg selv, er foreldreløse eller har foreldre som ikke er i stand å ta vare på dem, eller har vært utsatt for misbruk og menneskehandel.