Sendte live for FORUT

Åsane Folkehøgskole gikk kreativt til verks da det ikke lot seg gjøre å arrangere det årlige solidaritetsløpet i Bergen sentrum. Elever og lærere klinte til med et liveshow på Facebook som samlet inn over 65.000 kroner til FORUTs arbeid.

Hver vår de siste årene har elevene ved linja «global solidaritet» arrangert solidaritetsløpet «Svett for menneskerett» rundt Lille Lungegårdsvannet i Bergen sentrum. Koronapandemien gjorde det umulig å gjennomføre årets arrangement, men engasjerte elever og lærere la hodene i bløt og kom opp med en alternativ innsamlingsaksjon.

– Siden påskeferien var over har det gått slag i slag. Det var da dette konseptet med et solidaritetsshow ble lansert etter en idé fra elevene på global solidaritet. Heldigvis har alle på skolen hatt troen på dette her og har virkelig stått på, sier linjelærer på global solidaritet, Åse Schytte.

Tett og langvarig samarbeid

Åsane Folkehøgskole og FORUT har hatt et tett samarbeid gjennom mange år. Begge er eid av den ruspolitiske organisasjonen IOGT, og hvert år reiser elever ved Åsane til India og Nepal for å besøke FORUTs partnere og prosjekter.

– FORUT har vært til en enorm hjelp, og har vært vår heiagjeng. Det betyr mye når man plutselig står overfor en helt ny måte å drive innsamling på. Det har vært en bratt læringskurve med mye latter underveis, sier Schytte.

Stort engasjement

Liveshowet ble ledet av programlederne Marius og Tilde. Mange elever hadde laget presentasjoner om FORUTs arbeid, bidro i idéprosessen og deltok både bak og foran kamera i løpet av sendingen. Elev Aisha og lærer Solgunn var utegående reportere, bokstavelig talt, rundt Lille Lungegårdsvannet. Kort fortalt en skikkelig teaminnsats.

– Elevene har virkelig imponert meg. Og det dukket opp et drøss av tidligere elever som så på, og som donerete penger. Altså, da blir man jo rørt langt inn i hjerteroten. Den nydeligste hilsenen vi fikk på Vipps var fra en tidligere elev som donerte en sum tilsvarende hvor mange dager det var siden hans første «Svett for menneskerett». Det gjør meg stolt å ha så flotte elever både i år, og alle de tidligere årene som har vært, sier Schytte.

Dette går pengene til

FORUTs generalsekretær, Ida Oleanna Hagen, ble intervjuet av programlederne og fortalte om FORUTs arbeid og hva de innsamlede pengene skal brukes til.

– Pengene går til å gi barn og ungdom i Nepal et psykiatrisk helsetilbud. Der bygger vi nå landets første barnepsykiatriske klinikk. Også vil noe av pengene gå til vår kjære partner APSA i India for at de skal jobbe videre med å gi skole- og barnehagetilbud til barn i slummen i Bangalore. Tusen takk for at dere gjør dette for FORUT, sa Hagen under sendingen.

Vipps-nummeret til Åsane Folkehøgskoles innsamling er 12000, så det er fortsatt mulig å bidra.

Siste nyheter