Bashu Dev fikk ny skole

Bashu Dev Upreti er 13 år og går i 8. klasse på Chitre Secondary School. Den ligger i Dolakha-dalen i Nepal. Episenteret for det store jordskjelvet som rammet Nepal i 2015 var i dette området. Skolen til Bashu Dev er én av 21 skoler FORUT har bygget opp igjen etter jordskjelvet.

Bashu Dev har fem eldre søstre, og en av dem går i samme klasse som ham. Han har en svart hund som heter Kali. Det heter forresten de fleste svarte hundene i Nepal. 

Et skremmede jordskjelv 

Bashu Dev var åtte år da jordskjelvet ødela den gamle skolen. De fleste husene i landsbyen ble også jevnet med jorden, og han husker hvor redde alle ble.

Heldigvis gikk det bra med alle i familien hans. I en periode rett etter jordskjelvet måtte han og de andre elevene i dette området gå på en midlertidig skole, bygget av bølgeblikkplater. Selv om det var viktig å kunne fortsette skolegangen rett etter jordskjelvet, er han svært glad for og stolt av den nye skolen de har fått. Skolen har også nye toaletter og et solcellepanel.

Det er FORUT og de lokale partnerorganisasjonene TUKI og CWIN som har bygget den nye skolen. Lokalbefolkningen i landsbyen var også en viktig del i både planleggingen og byggingen. Chitre Secondary School er én av 21 slike skoler som FORUT har bygget på oppdrag fra den norske ambassaden i Katmandu.

Liker å lære 

Bashu Dev er veldig glad for å kunne gå på skolen. Best liker han naturvitenskap, spesielt fysikk. Han liker å lære om alt som skjer på jorda og ting vi har rundt oss. 

Han drømmer om å bli lege, for han vil gjerne hjelpe andre. Datarommet på skolen er også et spennende sted for Bashu Dev. For å bli lege vet han at man må kunne data, så han er ivrig i timene. De har lært programmene Excel og Paint, og han synes det er ekstra gøy å tegne på dataen. 

I Nepal bruker de fleste uniform. Det synes Bashu Dev er fint. Han mener at med uniform representerer man skolen, og han er stolt av den. 

Volleyball i friminuttene

Selv om det er bratt her, ligger skolen på ei lita slette i åssida. Det er derfor stor nok plass til å leke i friminuttene. Bashu Dev elsker å spille volleyball, som er favorittsporten hans. Han spiller volleyball så ofte han kan, både i friminuttene og etter skolen. Han har et sterkt konkurranseinstinkt og prøver alltid å være best, slik at laget hans vinner.  

Når skolen er slutt, går han hjem med tre av kompisene sine. Hjemme må han først hjelpe til med husarbeid og dyrene. Hans oppgaver er å fore dyrene og melke familiens bøfler. Deretter er det tid for lekser, fram mot leggetid klokka ni. Da er blir det nemlig helt mørkt.

Bashu Dev liker å jobbe hardt, og han vet hva som kreves dersom han skal lykkes i å bli lege.

Se film om skolen

På skolen til Bashu Dev går det også ei jente som heter Angel. Hun går i 2. klasse og er hovedperson i FORUT Skoleløpet. Du kan bli bedre kjent med henne i denne filmen.

Siste nyheter