Covid-krise i Malawi

Smittespredningen har skutt fart i Malawi. Det gjør også panikken blant folk. Nå har presidenten erklært nasjonal krisetilstand. To regjeringsmedlemmer er blant dem som har dødd av covid-19 denne uken.

Helsevesenet er ikke i stand til å håndtere alle pasientene smittet av viruset i denne andre smittebølgen. Det går mot en ny nedstenging, men FORUTs partnerorganisasjon i landet, Malawi Girl Guides Association (Magga), forteller at skoler foreløpig holder åpent.

– Økningen i smitte og dødsfall har ført til panikk over hele landet. Vi har ikke fått beskjed fra myndighetene om at vi skal endre måten vi jobber på, men vi er ekstra forsiktige nå, forteller Mphatso Baluwa Jim, leder for Magga.

Tirsdag holdt president Lazarus Chakwera en TV-sendt tale der han ba befolkningen ta smitteverntiltak på alvor. Han beordret tre dagers sørgeperiode og flagging på halv stang etter at to ministere døde av viruset. Han avsluttet talen med å be folk ikke miste håpet.

50 av totalt 235 covid-19-dødsfall i Malawi har kommet de siste to ukene, skriver VOA News.

FORUTs utenlandssjef, Ståle Stavrum, er bekymret for utviklingen i landet og poengterer at nye nedstengninger av samfunnet vil ramme de fattigste hardest.

– Vi er bekymret for virkningene både på kort og lang sikt. Vi vet at Malawi stiller langt bak i køen for å få tilgang til vaksiner, og det er derfor all grunn til å frykte at store deler av befolkningen vil stå i en veldig vanskelig situasjon i veldig lang tid, sier Stavrum.

Siste nyheter