FORUT fordømmer journalistdrap i India

FORUT fordømmer sterkt det kaldblodige mordet på journalisten Gauri Lankesh i Bangalore tirsdag 5. september. FORUT har to partnerorganisasjoner i Bangalore, og Lankeshs brutale død har sjokkert sivilsamfunnet i India.

– Gauri Lankesh var kjent som en tydelig kritiker av hinduistisk nasjonalisme, kastesystemet og diskriminering av kvinner. Vi er bekymret for den negative trenden i India der rommet for uenighet ser ut til å krympe og det blir oppmuntret til voldelig ekstremisme, sier Morten Lønstad, generalsekretær i FORUT.

– Den indiske regjeringen, som ledes av partiet BJP, har hinduistisk nasjonalisme som en viktig del av sin ideologi. Den har nå et spesielt ansvar for å hindre en ytterligere forverring av stemningen i landet.

Brutalt drept ved hjemmet
Gauri Lankesh ble skutt og drept utenfor huset sitt i Bangalore 5. september. Det er sannsynlig at mordet var politisk motivert. De siste årene har journalister og menneskerettighetsaktivister over hele verden i økende grad blitt utsatt for politisk motivert vold når de har utfordret interesser for korrupsjon og maktmisbruk. India, som ofte kalles verdens største demokrati, har ikke vært immun mot dette. Sivilsamfunnsorganisasjoner og aktivister i landet har blitt stadig mer undertrykt og utsatt.

Trussel mot demokratiet
– Det er viktig at verden får øynene opp for denne trusselen mot Indias demokrati, sier Morten Lønstad. Han mener politiet må gi etterforskningen høyeste prioritet slik at drapsmennene ikke går fri.

– Når den indiske regjeringen fører en politikk basert på nasjonalisme og religiøs ekstremisme, vil dette uunngåelig gi grobunn for vold og undertrykkelse av kritikere, selv om staten ikke er direkte involvert, sier han.

FORUTs partnere reagerer
Onsdag i neste uke vil det foregå flere demonstrasjoner for å minnes Lankesh og hennes arbeid. FORUTs partnere i Bangalore, Concerned for Working Children (CWC) og Association for Promoting Social Action (APSA), er blant organisasjonene som deltar når det sivile samfunnet samles for å demonstrere.

– Vi står opp for retten til fredelig uenighet i et demokrati, og vi fordømmer enhver form for vold, sier Kavita Ratna, direktør for påvirkning i CWC.

– Drapet på Lankesh er et brutalt angrep på demokratiet og individets frihet. Vi fordømmer vold. Regjeringen må anerkjenne viktigheten av denne saken og fremskynde etterforskningen, sier Sheila Devaraj, direktør i APSA.

Siste nyheter