FORUT Skoleløpet: «Like muligheter?»

Høsten 2023 kommer et nytt undervisningsopplegg fra FORUT. Denne gangen går turen til Malawi for å bli kjent med Favor (11). Hun kjemper for jenters rettigheter i et mannsdominert samfunn – og elever i Norge bidrar på laget.

FORUT Skoleløpet er et tverrfaglig pedagogisk opplegg for grunnskolen som kombinerer teoretisk kunnskap og fysisk aktivitet. Nå er påmeldingen i gang.

– Årets aksjon handler om at alle barn har de samme rettighetene. Alle er like mye verdt og kan være den de vil og elske hvem de vil. Men har alle de samme mulighetene? Det vil vi at elevene skal reflektere over, samtidig som de bidrar til å utjevne forskjeller ved å delta i Skoleløpet, sier Øyvind Strand Endal, kommunikasjonssjef i FORUT.

LES MER: Informasjon og påmelding til «Like muligheter?».

Bekjemper barneekteskap i Malawi

I materiellet, som lanseres i høst, møter vi 11-åringen Favor. Hun er jentespeider og gjør mye for at både jenter og gutter i Malawi skal bli bevisste på sine rettigheter. Speidergruppa jobber med å endre et tradisjonelt kjønnsrollemønster som bidrar til både barneekteskap og tenåringsgraviditeter.

Undervisningsopplegget er tilpasset flere av målene i læreplanene for grunnskolen og egner seg godt til det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling. 

Som avslutning bidrar elevene i et solidaritetsløp. Etter å ha skaffet seg sponsorer, løper de en bestemt løype for å samle inn penger til FORUTs arbeid for likestilling og barns rettigheter.

– Skoleløpet engasjerer elevene og er en fin, felles aktivitet for hele skolen. I tillegg til det faglige innholdet, er det mye læring i å gjøre en innsats for andre og jobbe sammen for et felles mål, sier Endal.

Selda Ekiz er med

Nytt i årets opplegg er at programleder og fysiker Selda Ekiz dukker opp i en serie med forklaringsfilmer.

– Det er mange vanskelige ord og uttrykk når vi snakker om globale temaer. Derfor er det veldig stas at vi har fått med TV-personlighet og FORUT-ambassadør Selda Ekiz til å lage korte forklaringsfilmer om for eksempel likestilling, bistand og bærekraftig utvikling. Hun er en fantastisk formidler som vil løse den oppgaven godt, sier Endal.

Påmeldingen til «Like muligheter?» er i gang, og materiellet sendes ut til deltakende skoler fra skolestart i august 2023.

Dette er FORUT

FORUT er en norsk bistandsorganisasjon som kjemper mot fattigdom og urettferdighet. FORUT arbeider for at barn og kvinner skal få realisert sine rettigheter, og at rusmidler og dårlig psykisk helse ikke skal hindre trygghet og utvikling.

FORUT driver utviklingssamarbeid i seks land i Asia og Afrika og opplysningsarbeid i barnehager og skoler i Norge. Hvert år er rundt 70.000 barn med i FORUTs kampanjer.

Siste nyheter