Gravferd for Terje Heggernes: Vær ambisiøs!

Tirsdag 23.mai tok en fullsatt Hunn kirke i Gjøvik farvel med Terje Heggernes. Han var så mye i manges liv, og oppbyggingen av FORUT ble av mange beskrevet som selve livsverket hans.

-Vær ambisiøs!

Dette var Terjes soleklare oppfordring til alle i FORUT da han gikk av med pensjon sommeren 2021. Han trodde alltid på egne og andres krefter og muligheter gjennom samarbeid.

Gang på gang dro han i gang ambisiøse planer, og landet dem med et stort antall medspillere i flere land.

I 2021 gikk organisasjonsbyggeren, gründeren og medmennesket av vakt i FORUT, etter en arbeidsøkt som varte i til sammen 35 år.

I mange år som leder, og i de senere åra som seniorrådgiver etter fem år som rektor på Seljord folkehøgskole.

Første ansatte

I 1981 ble Terje FORUTs første generalsekretær og eneste ansatte, med èn million kroner i startkapital.

Målet var å bygge FORUT som en profesjonell bistands- og utviklingsaktør, etter noen år med Norges Godtemplar Ungdomsforbunds fiskeriprosjekt nord på Sri Lanka.

Et tross alt begrenset engasjement i ett land skulle bygges opp til noe mye mer i flere land, og Terje Heggernes skulle få det til å skje.

42 år senere står FORUT støtt med 16 partnerorganisasjoner i det globale sør og 16 ansatte i Norge.

Dette ble Terjes livsverk og byggverk, og noe han skapte sammen med kolleger i Norge og organisasjonsvenner og samarbeidspartnere i Asia og Afrika.

Lakshapati

I dagens gravferd la mange vekt på Terjes egenskaper som en ambisiøs, nyskapende og modig mann, men også en nær og tillitsfull venn.

I 1984 reiste han til Birmingham og deltok på et 11 ukers utviklingsstudie. Der møtte han Pendyala Lakshapathi fra organisasjonen APSA i India. Dette ble starten på et pionerarbeid og partnerskap mellom APSA og FORUT.

Det ble også et lokalt forankret sør-partnerskap som ble modell for alle FORUTs partnerskap i dag.

Terje og Lakshapathi ble partnere og venner i dette arbeidet som nå omtales som locally lead development.

Marikkar

Den aller første innsamlingen til fiskeriprosjektet nord på Sri Lanka skjedde da Terje var 17 år. Ti år senere, i 1978, møtte han sin livslange kollega og venn,  Mohamed Faleel Marikkar, for første gang på Jaffna.

Sammen tok de ansvaret for å bygge opp et omfattende utviklingssamarbeid på øya, med borgerkrigen fra 1983 til 2009 som et krevende og dramatisk bakteppe.

På slutten av søttitallet traff han også sin kjære Runa, som sammen med sønnene Pål og Even ble Terjes like engasjerte og solidariske familie.

I sine minneord vektla dagens generalsekretær Ida Oleanna Hagen verdien av alle disse, og flere andre mennesker som Terje Heggernes samarbeidet med i sin livslange gjerning i FORUT.

Det store tapet

I minnestunden snakket flere om det store tapet de opplever ved Terje Heggernes sin bortgang, 72 år gammel.

Paul Håvard Østby i Urbane Totninger snakket om samarbeidspartneren som også ble en mentor og en veiviser til et stort solidaritetsarbeid og verving av FORUT-faddere for revygjengen.

På en fotovegg under minnestunden hang bilder fra Terjes samarbeid med revygjengen, men også bilder fra feltarbeid og ikke minst møter med barn i FORUTs samarbeidsland:

Lederen Terje hadde et utall ideer, dristighet til å forfølge dem og energi til å stå med full kraft i gjennomføringen, også når løpet krevde stor tålmodighet og utholdenhet.

Han var en igangsetter og en fullfører. Terje hadde visjoner og ambisjoner både på vegne av organisasjonen og for sine ansatte og samarbeidspartnere, og stadig trakk han nye mennesker og miljøer inn i sitt engasjement for FORUT.

-Vær raus!

Da minnestunden i Gjøvikhallen ble avsluttet, var det livsledsager og ektefelle Runa Heggernes som fikk siste ord, etter alt sagt om ambisjoner, gode minner og organisasjonsbygging.

Omgitt av familien og venner understreket hun noe Terje alltid la vekt på; raushet.

Alle skulle inviteres med, alle skulle få delta og alle skulle føle seg velkommen.

FORUT lyser fred over Terje Heggernes sitt minne.

Alt skal føres videre, med ambisjoner og raushet.

Siste nyheter