Husker du Lines og landsbybarna i Bawatele?

For sju år siden løp ei fem år gammel jente rundt i en liten landsby i Malawi, en times kjøretur sørøst for hovedstaden Lilongwe. Hun ventet på Madalitso, som skulle fortelle om et spennende oppdrag for barn i Norge. I dag er Lines 12 år, og frisk og rask igjen etter en tøff sjukdomsrunde med Malaria.

Tekst og foto: FORUT, Ingvar Midthun – MAGGA, Madalitso Maonga

I 2012 og 2013 ble tusenvis av barnehagebarn i Norge kjent med Lines og de andre barna i Bawatele, en liten landsby med om lag 25 familier ute på landsbygda i Malawi. Landsbyen med de små husene og stråtakene ligger rett ved Chigodi Primary School. Det går over 500 elever fra en lang rekke av slike landsbyer på skolen, men våren 2020 har det vært helt stille på skolen.

Det er Korona-tider i Malawi også også. Det er få smittede i landet, men mye usikkerhet. Presidenten har stengt ned mye virksomhet, blant annet skolene i landet. Ukene framover vil vise om de strenge tiltakene virker, slik at skoler og dagligliv kan vende tilbake til det normale.

Sekker med ris til Bawatele i 2015. Lines takker MAGGA for risen, som ble delt ut til alle familiene i blant annet Bawatele da tørke ødela store deler av avlingene i området.

Maisgrøt, popkorn og flodhester
Da FORUT laget barneaksjonen i Malawi, gjorde vi det sammen med vår lokale partnerorganisasjon MAGGA, Malawi Girl Guides Assocation. Organisasjonen arbeider med unge jenter og kvinner over hele landet, rundt temaer som helse, utdanning, og barnerettigheter.

MAGGA har i mange år vært en viktig aktør for kvinners rettigheter og muligheter i Malawi, og hjelper også mange ekstremt sårbare familier når tørke og matmangel rammer. Det var MAGGA og Madalitso Maonga som fant fram til Bawatele og familien til fem år gamle Lines, slik det hun kunne bli hovedpersonen i FORUT Barneaksjonen i 2012 og 2013.

I en periode samarbeidet MAGGA og FORUT om produksjonen av innholdet til aksjonen: vi kokte maisgrøt med mormoren til Lines, storebror poppet popkorn på bålet og vi seilte på Shire-elva der flodhestene svømte overalt og elefantene vandret langs breddene. Alt ble med i barneaksjonen og filmene, som ble sett av 70.000 – 80.000 barn i Norge.

Lines og det nye huset. Familien bodde i et elendig hus, der regnet kom inn gjennom et sivmattene som utgjorde taket. FORUT bygget nytt hus til Lines og en annen familie i Bawatele, som var i en særlig vanskelig situasjon på grunn av mangel på arbeid og faste inntekter

Lære noe – gjøre noe
I barneaksjonen lærer barn i Norge om barn i andre land. De ser at verden kan være veldig annerledes, men ofte helt lik også: det handler om å ta det trygt og godt, og ha en familie rundt seg. Lines hadde ingen barnehage, men som femåring nærmet hun seg skolealder.

I Norge kan de største barna i barnehagen besøke skolen sin før skolestart. For Lines var skolestarten en plass i skyggen under et tre. Chigodi Primary School hadde mange hundre elever, men manglet klasserom til nesten halvparten av elevene.

Gjennom FORUT Barneaksjonen ble det samlet inn penger som blant annet kunne brukes til å gjøre noe med dette. Barneaksjonen bidro med bygging av et nytt klasseromsbygg, og til innkjøp av møbler, undervisningsmateriell og enkelt utstyr til fysisk aktivitet på skolen.

Klasseromsbygget ved Chigodi Primary School. Flere hundre elever fikk tak over hodet da dette nye bygget sto klart i 2013/2014, bygget for inntekter fra FORUT Barneaksjonen. Bygget ble overlevert komplett, med innredning og undervisningsutstyr. Skolen er offentlig drevet, slik at lærere lønnes av staten.

Lines i dag
I mai 2020 er Lines 12 år, og hun går i femteklasse. Hun er ett år forsinket på skolen, fordi hun mistet et skoleår på grunn av sykdom. Lines har hatt Malaria, og sto i fare for å droppe helt ut av skolen på grunn av det langvarige fraværet. Heldigvis var skolen oppmerksomme på problemet, og fikk henne tilbake på skolen.

I dag er Lines helt frisk, og klar for å ta igjen det tapte på skolebenken, forteller mormor. Det er hun som har omsorgsansvaret for Lines og to brødre, etter at mammaen ble skilt og reiste til hovedstaden for å finne en jobb de kunne leve av. Senere ble hun gift med en ny mann i byen. Lines kan knapt huske annet enn at mormor og morfar har hatt ansvaret, men morfar døde i 2019.

Lines er nå tolv år og flink til å hjelpe mormor, her med jordnøtter som renses før de hakkes opp og blir en del av dagens middag.

Fattigdom
Familiene i Bawatele lever av et enkelt husdyrhold, noen Mangotrær som omkranser landsbyen, og et antall åkerlapper der de dyrker søtpotet, mais og jordnøtter. Det er gode tider når regnet kommer og avlingene er store. Men det er ikke alltid regnet kommer, og flere år er det tørke og mager innhøsting.

Da oppstår det ganske raskt problemer for mange i landsbyen, og maten må rasjoneres. Mangoene selges nesten alltid på markedet i nærheten, slik at det finnes penger til kjøp av matolje og ris. Familiene må også betale litt til den lokale mølla, som maler mais til mel. MAGGA har ved noen anledninger vært i landsbyen med forsyninger av basisvarer til Lines og de andre. Dette er viktige forsyninger til folk i både Bawatale og andre landsbyer.

Lines løfter spent av lokket på den røde bøtta, og finner gaven MAGGA hadde med da materialet til denne artikkelen ble innhentet tidlig i mai 2020. Det finnes ingen bedre gave en slike nyttige gaver i Bawatele: bøtta til å bære vann med. Matolje, salt, såpe og ris. Nye skolebøker til Lines.

Stor skolejente
Det er ei stor skolejente vi møter i Bawatele våren 2020. Snart er tida på barneskolen over, og det er langt til andre skoler og utdanning. Mange i landsbyene kommer ikke videre på skolen, men overtar gradvis ansvaret hjemme. De overtar husene og avlingene, og blir de som bærer neste generasjon opp og fram.

Denne vårdagen sitter mormor på trammen ved det lille huset sitt, og sender noen gode tanker til MAGGA, FORUT og tusenvis av barn i norske barnehager og barneskoler. Hun synes det er litt underlig at det er barn i Norge som skaffet inntektene til byggingen av de nye klasserommene, men hun vet at det er slik. Hun vet også at det lille huset de bor i, er bygget med støtte fra FORUT i Norge.

-Takk, sier den gamle kvinnen når hun blir bedt om å sende en hilsen til Norge. -Takk, og ikke glem oss. Vi som bor i Bawatele klarer oss godt når avlingene er gode, men vi trenger venner som MAGGA og FORUT også. Hils alle våre venner i Norge!

Vil du vite mer om FORUT Barneaksjonen, og kanskje sørge for at din barnehage eller skole blir med på den nye aksjonen fra Sierra Leone i 2020/2021?
Les mer her: https://forut.no/barneaksjonen/

Siste nyheter