Jaleel i Bangalore: en av byens viktigste sjåfører

Han er gift og har to barn hjemme, men det er mange flere barn i millionbyen Bangalore sør i India som er viktige for ham. Hvert år kjører Jaleel hundrevis av mil i storbyen som sjåfør for 1098 Child Help Line.

En feltrapport fra Ingvar Midthun, seniorrådgiver i FORUT

Jaleel har mange års fartstid som sjåfør i FORUTs partnerorganisasjon APSA. Han er en tøffing i den lettere kaotiske trafikken når det trengs, og han er omsorgsfull for barna han oppsøker under utrykning.

– Han er min redningsmann, forteller Archana på 17 år.

Hun er en av mange barn og unge som har slått alarm via 1098 Child Help Line, når livet har blitt for vanskelig.

Store kontraster

– Det var store vanskeligheter i familien min for noen år siden, og jeg droppet ut av skolen og hadde ikke noe trygt sted å være.

APSA har hjulpet barn og unge i akutt krise i mange år: barnearbeidere, drop-outs, hjemløse, barn i konfliktfylte familier og barn som er utnyttet på det groveste. Barn som misbrukes. Barn som står i fare for å bli giftet bort.

Alle som har besøkt India, vet at det er et eventyrlig og vakkert land, med millioner av fantastiske folk. India er som mange andre land: noe er veldig bra, noe er ikke bra i det hele tatt. Forskjellen fra andre land, er at India har over 1,3 milliarder innbyggere. I et slikt land blir «alt stort»!

APSA jobber med skyggesidene i India, landet med over 1,3 milliarder innbyggere. Landet med så mange barn og unge som hver dag står i fare for å bukke under i et samfunn som mangler evne og kapasitet til å hjelpe mange av de aller fattigste og utsatte i slumområdene.

Her bor titusenvis av uregistrerte mennesker i skur og enkle hytter, i jakten på inntekter til familien. Det er ille for mange av dem i Bangalore, men mange syns den ekstreme fattigdommen på landsbygda var enda verre. Håpet er at ei tid i slummen skal være det første steget til et bedre liv. For mange blir det ikke slik.

Jaleel rykker ut

– Far er grønnsakshandler og mor er hushjelp i et privathjem, forteller Archana.

Det betyr mest sannsynlig en samlet månedslønn på rundt en tusenlapp. Det holder knapt for en familie med to søstre og en bror.

– Jeg ville ikke bo der lenger da jeg var 13 år, så jeg endte opp uten fast bosted før Jaleel fant meg ute på gata og tok meg med til Namma Mane.

Namma Mane er et botilbud/hostel for barn og unge i krise, drevet av APSA. Et av mange hjelpetilbud APSA driver i byen. Det var altså Jaleel som kjørte ut med jeepen da Archana hadde ringt 1098 Child Helpline. Det er disse oppdragene han er ute på, flere ganger i uka.

I tillegg til at han kjører rundt meg og andre som er på feltbesøk og kortere opphold hos vår samarbeidspartner. Jeg har etterhvert vært på mange FORUT-oppdrag til Bangalore, og som regel med Jaleel på laget.

Han er byens beste sjåfør, han løser alle praktiske problemer som oppstår for en utlending i en indisk millionby. Han fikser avtaler og får oss til møterommene og feltbesøk i slumområdene. Bangalore hadde ikke vært det samme uten Jaleel. Ikke for barna han hjelper over i et tryggere og bedre liv, og ikke for oss som kommer hit på besøk og korte arbeidsoppdrag. Helt ærlig: jeg hadde vel ikke klart meg helt bra i millionbyen Bangalore uten Jaleel som god støttespiller, vaktmann og kollega!

Hva nå, Archana?

Så hva med Archana? Hun har nettopp fullført grunnskolen med hjelp i et annet APSA-tilbud, og er i gang med videregående skole. Hun bor trygt i et tilrettelagt tilbud hos APSA. Hun satser alt på skole, slik at hun kan få høyere utdanning, og kanskje bli lege eller advokat.

– Da kan jeg hjelpe alle de andre som trenger hjelp i denne byen, stråler Archana.

FORUTs slagord er «Verden kan forandres». Det er folk som Jaleel og Archana som gir meg trua på at det stemmer.

Vil du støtte dette arbeidet? Bli FORUT-fadder.

Siste nyheter