Koronastatus i FORUTs prosjektland 17. april

Sult og overgrep er foreløpig større trusler enn koronaviruset i seg selv. FORUTs partnerorganisasjoner bidrar i sine lokalsamfunn med blant annet mat, hygienetiltak og beskyttelse av kvinner og barn som nå opplever vold og overgrep.

I Afrika går spredningen av viruset saktere enn fryktet, men det kan være store mørketall. Her er status for Covid-19-situasjonen i FORUTs prosjektland per 17. april 2020.

Sri Lanka

Det er fortsatt portforbud på Sri Lanka, men det er håp om at det kan åpnes om en uke eller to. Mye tyder også på at skolene vil åpne igjen snart og at valget til parlamentet kan gjennomføres i mai eller juni. Landet har 233 smittetilfeller og 7 døde på grunn av Covid-19.

I flere lokalsamfunn kommer det rapporter om en alvorlig økning i tilfeller av vold mot kvinner og barn. Mange har også mistet levebrødet sitt og mangler mat. Flere av FORUTs partnerorganisasjoner frykter at vi kan stå overfor en sultkatastrofe. Alle blir derfor oppfordret til å etablere seg kjøkkenhage for å kunne dyrke noe frukt og grønnsaker selv. Utfordringen for mange er at de ikke får forlate huset. Noen av FORUTs partnere har derfor fått tillatelse til å kjøre ut kompost, frø og liknende slik at familier kan begynne å dyrke. 

Nepal

Nedstengingen av Nepal er forlenget til 27. april. 16 er smittet og 15 av disse ble smittet på reise i utlandet.

CWIN er i kontinuerlig kontakt med myndigheter, politi og sivilsamfunnet for å kunne bidra der det trengs mest. Organisasjonens TV-sendinger og informasjon i sosiale medier når ut til mange.

Barna som bor under beskyttelse på CWINs institusjoner klarer seg etter forholdene bra. Krisetjenesten Child Help Line har fått godkjennelse av myndighetene til å kjøre fritt rundt og hjelpe barn og unge som bor på gata i Katmandu. Det har vært en økning i telefoner til Child Help Line. De fleste er nervøse for koronaviruset, men det er også mange tilfeller av vold og misbruk av barn.

Det barnepsykiatriske tilbudet på Kanti Children’s Hospital er i full beredskap og er i kontakt med pasienter over telefon og nett. I tillegg tar de også seg av ansatte på barnesykehuset som er under stort press.

I Dolakha er det mange familier som nå mangler mat. CWIN og RDTA/TUKI bidrar med å kjøre ut matrasjoner. De er også i tett dialog med politiet og lokale myndigheter for å følge opp meldinger om misbruk av barn. I tillegg bistår de med hygienetiltak og informasjonsarbeid.

Byggeprosessene med nye skoler i Dolakha og den barnepsykiatriske klinikken i Katmandu har stoppet opp. Det er ikke mulig å få fraktet materialer til byggeplassene. Samtidig er det arbeidsfolk som nå sliter fordi de ikke har lov til å reise hjem. CWIN hjelper disse med mat.

India

Det er nå 9756 tilfeller av covid-19 og Indiske myndigheter har forlenget nedstengingen av samfunnet til 3. mai. De lokale myndighetene i staten Karnataka, hvor FORUT har sine prosjekter, vurderer å holde steng ut mai. Det er nå mulig å kjøpe mat de fleste steder.

APSA kan med glede melde at det ikke har vært rapportert tilfeller om familievold eller alkoholrelatert vold fra noen av lokalsamfunnene de jobber i. APSA bistår myndighetene i å distribuere matpakker og støtte til fattige, marginaliserte og migranter med deres familier.

CWC jobber med TV-kanalen Chandana TV for å øke bevisstheten rundt vold mot kvinner og barn og spre informasjon om krisetelefonen Child Help Line. Organisasjonen frykter at mange kvinner og barn skal ta skade av å være innestengt i samme hus som overgripere med høyt frustrasjonsnivå.

Malawi

Fra 18. april til 9. mai vil Malawi låses helt ned. Det er 16 smittetilfeller og to dødsfall så langt, men det er bare fire testfasiliteter i landet som alle er plassert i urbane områder. Dermed får ikke folk på landsbygda testet seg og det kan være mørketall. 

FORUTs partnerorganisasjon MAGGA jobber med å spre korrekt informasjon gjennom nyhetsbrev og flyers siden digital kommunikasjon ikke når ut på landsbygda hvor det ikke er internett. Jentespeiderne i MAGGA syr ansiktsmasker til sine familier.

Sierra Leone

To uker etter sitt første smittetilfelle, har Sierra Leone nå 13 smittede og ingen dødsfall. Landet har vært nedlåst siden 13. april. Folk blir bedt om å bruke masker i befolkede områder og får ikke lov til å forlate hjemmene sine mellom klokka 21 og 6. Det er lov å hente vann, men ikke å handle mat i butikker. Sult og utnyttelse av unntakstilstanden til å begå vold og overgrep er større problem enn selve viruset nå.

Ansatte i FORUTs partnerorganisasjoner jobber hjemme så langt det er mulig. Beskyttelse av sårbare barn står høyt på agendaen. Radio er en effektiv informasjonskanal.

Zambia

I Zambia er det meste stengt ned og det har vært få nye smittetilfeller de siste to ukene. Landet har nå hatt totalt 48 tilfeller og to dødsfall på grunn av Covid-19. 

Det er strenge begrensninger i aktiviteter i hovedstaden Lusaka, og byen er erklært som episenter for smitte i regionen.

Siste nyheter