Kriser og dramatikk i Malawi

Malawi opplever nå flere kriser på samme tid, med sykdomsutbrudd og en ny syklon. Illustrasjonen i denne artikkelen er en skjermdump fra BBC/Getty Images sin dekning av saken mandag kveld.

Kolera

I starten av mars ble det rapportert om det dødeligste kolera-utbruddet i landets historie, der et allerede presset helsesystem kjemper mot både covid-19 og et polio-utbrudd.

UNICEF i Malawi estimerte at hele 4,8 millioner barn har behov for humanitær hjelp. Det betyr at halvparten av alle barn i landet nå har behovet for hjelp.

Syklon

Årets kolera-utbrudd har blitt stort på grunn av sykloner som traff landet i fjor, samtidig som forebygging ikke ble prioritert på grunn av Covid-19. UNICEF rapporterer at manglende innsats for vann- og sanitærsystem gjør at kolera sprer seg raskt, og vil kunne føre til stor sykdom og død i Malawi.

Denne kritiske situasjonen er ytterligere forverret av syklonen Freddy som kom inn over landet mandag 13. mars. Det er rapportert om flere enn 100 døde i løpet av det første døgnet, men tallene er usikre. I tillegg er det store materielle skader på bygninger og hus.

Mangler full oversikt

FORUTs programkoordinator Hannah Hills sier at det nå kommer bekymringsfulle meldinger fra våre partnere i Malawi. FORUT jobber i tett samarbeid med Malawi Girl Guides Association, MAGGA, som også har mye aktivitet i den syklonrammede byen Blantyre sør i landet.

-Det er helt forferdelig. Blantyre har blitt rammet veldig hardt. Noen av våre mottakere har blitt direkte rammet, og vi er i prosessen med å få oversikt over våre folk og hvem som har blitt rammet, melder Tamanda Mlumbe, programkoordinator for MAGGA i Malawi. Hun kan også melde at MAGGAs ansatte og familiene deres trygge.

FORUT har nå nær kontakt med MAGGA, og bistår etter beste evne for å hindre at krisene forverrer levekårene ytterligere i de områder der vi arbeider.

Siste nyheter