Ny Barneaksjon: Gledelig gjensyn med Indrani

Tusenvis av barn i Norge blir fra høsten kjent med fem år gamle Indrani fra India gjennom FORUT Barneaksjonen. Med fengende barnemusikk av Maj Britt Andersen får en ny generasjon barn bli kjent med en av Barneaksjonens mest populære hovedpersoner. 

Maj Britt Andersen besøkte India og Indrani med FORUT i 2010 og 2011. På bakgrunn av dette møtet utgav hun albumet «Indranis sang», som ble nominert til Spellemannspris. Mange tusen barn i norske barnehager sang med på «Hellige kuer», «Rice and curry» og de andre sangene inspirert av Indrani og hverdagen hennes. 

Nå blir Barneaksjonen om Indrani relansert med mye nytt innhold. Vi får blant annet se hvordan hun har det i dag. Musikken er en like sentral del av opplegget.

– Det er flott at musikken og historien om Indrani får en ny vår. Jeg ble veldig inspirert av møtet med henne og av å være med FORUT på tur til India. Sangen «Sammen er de sterke som pepper» startet jeg å skrive på en serviett på flytoget hjem. Den handler om Indrani og venninnen Geetha som fortsatt er naboer og gode venner. Vi snakket ikke samme språk, men vi sang og opplevde mye sammen. Musikk inspirerer alltid, sier Maj Britt Andersen.

Det er Trond Brænne og Maj Britt Andersen som har skrevet tekstene, mens Geir Holmsen har skrevet musikken på plata «Indranis sang».

Lar barn i Norge «reise» ut i verden

For mange barn i Norge er Barneaksjonen det første møtet med barns hverdag i et utviklingsland. Gjennom filmer, musikk, aktiviteter, dans, fortellinger og spennende smaker blir barn i Norge denne gangen kjent med India og hvordan det er å vokse opp i et slumområde i storbyen Bangalore. 

Indrani og familien bor i ett rom der de sover, lager mat og tilbringer fritiden. Hun går i barnehage og elsker å danse. Selv om mye er ulikt, er ikke hennes hverdag så ulik barns hverdag i Norge.

– Indrani er så energisk og sterk. Det viste hun som barn da hun møtte meg i barnehagen, og hun viser det nå som ungdom også. Hun er et eksempel på at det ikke er så mye du trenger av materielle ting om du har det godt og får mye kjærlighet hjemme, sier Andersen.

Dette er 15 år gamle Indrani, fotografert i 2021.
Spesiell situasjon i India

«Historien om Indrani» gir barn i Norge muligheten til både å bli kjent med Indrani som femåring og se hvordan det har gått med henne ti år etterpå. Et lokalt filmteam i Bangalore har fulgt Indrani i hverdagen for å dokumentere livet hennes som 15-åring.

– Det har vært så fint å følge Indrani og se at det har gått bra med henne. Hun er like oppvakt og sjarmerende nå. Men det er også en tøff tid for familien hennes og alle som bor i slumområdene med konsekvensene av pandemien, sier Kirsten Bjerkestrand Tschudi, som er pedagogisk kampanjeprodusent i FORUT.

India er i en alvorlig situasjon som følge av koronapandemien. Akkurat nå er landet inne i en smittebølge som rammer de fattigste hardt, både av selve viruset og av tap av inntekt og utrygghet som følge av nedstenginger.

– Det oppleves viktigere enn noen gang å vise solidaritet, og vi er glade og takknemlige for alle barnehagene og skolene som bruker FORUT Barneaksjonen til å lære og gjøre en innsats for andre, sier Tschudi.

Fokus på evner og muligheter

Barneaksjonen lages av den norske bistandsorganisasjonen FORUT og er et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO/AKS. Aksjonen er Norges største av sitt slag med deltakende enheter spredt over hele landet hvert år.

Den pedagogiske menyen består av filmer, musikk, plakater, mat, fortellinger, aktiviteter og mye mer der barna lærer om og gjør noe for barn i andre land.

FORUT Barneaksjonen fokuserer på at barn har ressurser, evner og muligheter, ikke på nød og elendighet.

Her kan du lese mer om aksjonen og melde på din barnehage, skole eller SFO/AKS

Hør en av låtene fra plata «Indranis sang» med Maj Britt Andersen:

Siste nyheter