Øisteins blyant i FORUTs barneaksjon!

Til høsten sender FORUTs barneaksjon ut nye filmer, musikk og tegnelek med Øistein blyant til alle barnehager og barneskoler som vi være med på et aktivitetsopplegg med temaet «Jeg, og barn i andre land».

I juni var det en liten «tjuvstart», med tegnelek på Sarpsborg torg. – Øisteins blyant heter egentlig Øistein Kristiansen og er fra Sarpsborg.
Derfor la vi en «tjuvstart» hit, forteller kampanje- og markedssjef Ingvar Midthun i FORUT. I april i år var Øistein med FORUT til Nepal, og der ble det både tegne- og pappeskeverksted med jentene på krise- og omsorgssenteret Balika Peace Home utenfor Katmandu. –Det er mye som er ulikt for barn rundt omkring i verden, men mye er likt også, slik som gleden over tegne- og formingsaktiviteter, sier Ingvar Midthun.

Yeti
Øistein har laget en helt egen Yeti-figur til FORUTs barneaksjon, og den blir mange barn kjent med til høsten. Den avskyelige snømannen Yeti oppe i fjellene i Himalaya har noen paralleller til trollene i de norske skogene…og dette blir det lek og moro av i høstens barneaksjon! –Jeg lager tegninger og pappfigurer som barna kan bli inspirert av, sier Øistein, som ikke er så opptatt av det barna gjør nødvendigvis skal ligne på det han tegner. –Det viktigste er at vi setter i gang den kreative leken med barna, og jeg synes også det er fint at vi på denne måten kan lage gode forbindelseslinjer mellom barn i Norge og Nepal. Øistein hadde ikke vært i Nepal før FORUT tok han med til fjellandet i april i år. –Det er klart at fattigdommen og sporene etter fjorårets jordskjelvkatastrofe gjør inntrykk, men jeg er også glad for å se hvordan en organisasjon som FORUT faktisk utgjør en forskjell for mange barn og deres familier, sier Øistein. –Det er selvsagt store forskjeller mellom barn i Norge og Nepal, men gleden over tegning og lek er den samme…og på den måten kan barn i begge land se og oppleve likhet og vennskap, sier Øistein.

Øisteins blyant barneaksjon 2
Øistein lager papp-Yeti på barnehjemmet Balika Peace Home i Nepal.

Både leken og læringa er viktig
Det er Ingvar Midthun i FORUT som leder produksjonen av barneaksjonen, og han understreker betydningen av både leken og læringa for barna. –Vi er veldig takknemlig for at Øisteins blyant stiller opp i barneaksjonen slik han gjør, fordi han gir oss god oppmerksomhet rundt selve leken i barneaksjonen. For oss i FORUT er det viktig at leken i både Nepal og Norge har en egenverdi, og ikke at det bare handler om et verktøy for noe annet, sier Ingvar. –Lek er i seg selv viktig, og opplevelsen av at barna gjør akkurat det samme som barna i Nepal gjør noe bra med leken, uansett hvordan det enkelte barnet opplever denne koblingen. Han håper det blir mange Yetier i form av tegninger og pappfigurer rundt omkring i landet i høstens barneaksjon, og gleder seg til å få bilder som viser fram mylderet og mangfoldet av barns kreative løsninger i leken. –Vi utfordrer barnehagene og barneskolene til å dele bilder og erfaringer med oss på facebook, men også på instagram der vi bruker emneknaggen #forut.

Øisteins blyant barneaksjon 3
Ingvar Midthun, kampanjesjef i FORUT sammen med Øistein i Nepal.

Bli med i FORUTs barneaksjon
FORUTs barneaksjon sender også ut ny barnemusikk av og med Gaute Ormåsen i høst, i tillegg til flere fortellinger og plakater om hvordan barn har det i fjellandet Nepal. –Vi som arbeider med dette gleder oss til høsten, og ikke minst gleder vi oss over alle påmeldingene som nå strømmer inn, sier Ingvar Midthun. Ved utgangen av mai hadde det kommet inn påmeldinger fra nærmere 600 barnehager, barneskoler og SFOer, og det er ventet at det til slutt er om lag 1400 deltakende barnehager og skoler spredt over hele landet i årets aksjon.

Hele materiellpakken fra FORUTs barneaksjon sendes ut gratis til deltakerne, som på sin side avslutter med en liten FORUT-festival for foreldre og andre voksne. På festivalen kan barna lage leker og selge suppe, kaffe og kaker…og sende pengene inn til FORUTs arbeid for barn og barnefamilier i Nepal og andre samarbeidsland.

På denne måten leker og lærer barn i Norge om barn i andre land, samtidig som de også på en enkel måte gjør noe for jevnaldrende i blant annet Nepal, avslutter Ingvar Midthun i FORUT.

20160125 134054 001
Minki og Monki, verdens beste venner, er maskotter i Barneaksjonen.

Siste nyheter