Øisteins blyant i Nepal

Våren 2016 var Øisteins blyant med FORUTs barneaksjon til Nepal. Der besøkte han blant annet krise- og omsorgssenteret Balika Peace Home utenfor hovedstaden Katmandu, som FORUT samarbeider med. På Balika Peace Home bor det mellom 50 og 80 jenter som mangler en trygg familie. På Balika bor de trygt, de får god mat, de er med på mange ulike aktiviteter og de går på skolen.

 

2 - Øistein tegner i Makaitar 1000Øistein tegner i Makaitar
Øistein har bodd mange år i Asia, men han har aldri vært i Nepal før. Derfor var det ekstra fint at han kunne være med FORUT, og se hvordan vi hjelper og samarbeider med mange barn og familier. Øistein fikk nesten ikke nok av all den flotte naturen og fjellene, og stoppet overalt hvor vi gikk for å tegne mer.


3 - Hus ødelagt av jordskjelv 1000
Hus ødelagt av jordskjelv
Om lag en halv million hus ble ødelagt da to store jordskjelv rammet Nepal våren 2015. Selv om halve huset er borte, er det ikke noe annet sted hvor denne familien kan bo mens de venter på at de skal få reparert huset sitt. Jordskjelvet skadet også bygningen på Balika Peace Home, men det er nå reparert. I tillegg sørger FORUT for at det kan bygges flere jordskjelsikre hus i de områdene der vi arbeider.

 

4 - Øistein tegner familien til Nischal 1000

Øistein tegner familien til Nischal
Nischal en sju år og går i andre klasse på en av skolene FORUT samarbeider med. Øistein besøkte familien til Nischal, og laget en fin tegning til dem. Det er ikke så lett når vi ikke forstår språket til hverandre, men alle liker fine tegninger!

 

5 - Nischal, mamma og bestemor 1000

Nischal, mamma og bestemor
Her er tegningen som Øistein tegnet hjemme hos Nischal, og du kjenner kanskje igjen de på tegningen fra forrige bilde? Mammaen og bestemoren til Nischal jobber sammen på den lille gården de har, med noen geiter og to kuer. Gården er så liten at familien må ha all maten de dyrker selv, og enda blir det litt lite mat. Derfor leter mammaen til Nischal også etter arbeid utenfor gården.

 

6 - Kjøkkenet hjemme hos Nischal 1000

Kjøkkenet hjemme hos Nischal
Når du ser kjøkkenet hjemme hos Nischal, så skjønner du hvor stor forskjell det er mellom Nepal og Norge. Midt på bildet er det en bålplass, og der koker familien all maten sin. Da vi var på besøk, var det mais og kål til middag.

 

7 - det jordskjelvsikre huset 1000

Det jordskjelvsikre huset
Mange tusen familier i Nepal trenger hjelp til å reparere husene sine etter jordskjelvene, og mange steder må det bygges helt nye hus. Det gamle huset til Nischals familie har ikke falt helt sammen, men det er så ødelagt at det ikke er trygt lengre. Derfor har FORUTs barneaksjon bidratt med penger til bygging av dette nye og jordskjelvsikre huset til familien.

 

8 - Øistein tenker og tegner hjemme hos Nischal 1000

Øistein tenker og tegner i Nepal
Det ble mye å tenke på for Øistein i Nepal. Her sitter han inne i det gamle huset til Nischal, og tenker på at mange i Nepal trenger mye hjelp etter jordskjelvene. Han tenker nok også helt sikkert på den gode teen han fikk servert, og at det jammen er mange hyggelige barn og voksne i Nepal! Det som er fint, er at FORUT og barneaksjonen får inn penger fra mange barnehager og barneskoler i Norge, og det er penger vi bruker til hjelpeprosjekter i blant annet Nepal. Det er fint at vi i FORUTs barneaksjon bidrar til reparasjoner og nybygging på Balika Peace Home, og at vi har bygget nye hus til både Nischal og bestevennen Biswas på nabogården. Nå skal FORUT også bygge 13 nye barne- og ungdomsskoler i områder der de gamle skolene ble ødelagt.

 

9 - Yeti-verksted med Øistein 1000

Yeti-verksted med Øistein
Da Øistein var på Balika Peace Home, laget vi i stand et flott Yeti-verksted! Yeti er navnet på «den avskyelige snømannen» som bor oppe i Himalayafjellene i Nepal. Ingen har helt sikkert sett eller møtt Yeti, så historien minner litt om trollet vi har i Norge… Alle jentene fikk være med på tegnekurs og papp-eske-kurs. De kunne tegne og lage det de ville, og de fikk lære hvordan vi lager barneaksjonens egen Yeti!

 

10 - Puspa lager Yeti 1000

Puspa lager Yeti
Puspa er ei av jentene som bor på Balika Peace Home. For tre år siden rømte hun hjemmefra sammen med storesøsteren, fordi det var så mye krangling og bråk der. Nå trives hun på Balika, og er en av de flinkeste jentene på skolen. Her ser du hvordan Yetien til Puspa ble da hun laget den sammen med Øistein.

 

11 - flere Yetier på Balika Peace Home 1000

Flere Yetier på Balika Peace Home
Her ser du enda flere Yetier på Balika Peace Home. Du kan også lage barneaksjonens sin Yeti av en pappeske og beskrivelsene til Øistein, eller du kan lage noe annet fint av en pappeske.

 

12 - tegnekurs på Balika Peace Home 1000

Tegnekurs på Balika Peace Home
Her ser du alle jentene på Balika Peace Home som var med da Øistein kom på besøk! Det ble masse liv og latter og moro – akkurat slik det blir når Øistein er i Norge eller andre steder også!

 

13 - Yeti-utstillingen på Balika Peace Home 1000

Yeti-utstillingen på Balika Peace Home
Alle som er med i FORUTs barneaksjon kan tegne Yeti eller lage Yeti pappeske-figurer, både i Nepal og Norge! Her er alle pappfigurene satt ut i hagen på Balika Peace Home, etter at de ble ferdige. Kanskje kan dere lage en utstilling også?

 

14 - Øistein tegner munker i Katmandu 1000

Øistein tegner munker i Katmandu
Vi var også i hovedstaden Katmandu, og der fant Øistein mange motiver. Her har Øistein stoppet hos to munker som holder til i et av templene i byen. Munkene hilser og er hyggelige med alle som kommer forbi, og de synes det var spennende med Øisteins blyant.

 

15 - Øistein møter og tegner en av tempelmunkene 1000

Øistein møter og tegner en av tempelmunkene
FORUTs barneaksjon heter «gode venner Nepal», og her ser du at alle kan bli gode venner. Tempelmunken i Katmandu synes tegningen til Øistein ble veldig flott, og Øistein hadde aldri sett en så fin munk før!

 

Øistein og Monki i Apetempelet NY

Øistein og Monki i apetempelet
Det er mange apekatter i Nepal, så det er ikke så rart at Monki i barneaksjonen liker seg godt der! I Katmandu er det til og med et eget «apetempel», der mange apekatter bor trygt og godt. Øistein var sammen med Monki i «apetempelet», og der ble de gode venner. Du er kanskje også vennen til Monki?

 

 

 

 

 

Siste nyheter