– Oljefondet må følge KLPs eksempel

KLP kutter ut investeringene i selskaper som driver med spill og alkohol. Forsikringsgiganten vil ikke investere i selskaper som skaper avhengighet og rammer familier og barn. – En fornuftig vurdering som vi vil gratulere KLP med å ha tatt. Nå bør Oljefondet gjøre det samme, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT.

KLP er landets største pensjonsselskap med over en million pensjonskunder. Konsernsjef Sverre Thornes i KLP sier til NRK at det er press fra kunder som har ført til beslutningen om å ikke investere i avhengighetsskapende bransjer. De ønsker i størst mulig grad å investere i selskaper som bidrar til å skape et bærekraftig samfunn.

– Dette er svært gledelig og en fornuftig vurdering av KLP. Alkohol er et utviklingshinder og rammer både brukeren selv, uskyldige tredjeparter og samfunnet. KLP skal ha stor honnør for evnen til å tenke langsiktig. Nå er det på høy tid at Statens Pensjonsfond Utland, Oljefondet, gjør den samme vurderingen og trekker seg ut av alkoholindustrien, sier Hagen.

Etisk oppvask

Nylig ble det kjent at Oljefondet selger aksjene sine i Cannabis-industrien. Nå skal et utvalg ledet av professor Ola Mestad vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet. Hagen forventer at investeringer for 90 milliarder kroner som Oljefondet har stående i alkoholindustrien nå kommer under lupen.

– Etikkutvalget må følge samfunnsutviklingen og sørge for at Norge ikke tjener penger på andres elendighet. 3 millioner dødsfall årlig skyldes alkoholbruk, ifølge WHO. Alkoholindustriens oppførsel i utviklingsland er en annen viktig grunn til å trekke Oljefondet ut av alkohol, sier Hagen.

Hun viser til avsløringene fra den nederlandske gravejournalisten Olivier Van Beemen. I boka «Heineken in Africa» dokumenterer han blant annet samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå og bruk av unge jenter som lokkeduer for salg av øl.

Motsetning

– Vi trenger en samstemt norsk utviklingspolitikk. Det er en motsetning at norske myndigheter er opptatt av sosial og økonomisk utvikling, likestilling, global helse og barns rettigheter samtidig som Oljefondet investerer i den internasjonale alkoholindustrien som direkte motarbeider dette, sier Hagen.

FORUT, Blå Kors, Juvente og IOGT er i ferd med å lansere en kampanje om oljefondets investeringer i alkoholindustrien. Kampanjen vil få fokus på at norske investeringer i alkohol hindrer utvikling for dem som trenger den mest.

Siste nyheter