Psykisk helsehjelp til jordskjelvofre

FORUTs partnerorganisasjon CWIN Nepal bidrar i hjelpearbeidet etter det kraftige jordskjelvet nordvest i Nepal.

Det var sent fredag 3. november at jordskjelvet med styrke 5,7 rammet Jajarkot og Vest-Rukum. Dette er et avsidesliggende og tynt befolket område omtrent 50 mil vest for hovedstaden Katmandu. Her jobber CWIN til daglig gjennom et av distriktskontorene til krisetelefonen 1098 Child Help Line. Det er et kaldt og krevende område å drive nødhjelp i.

Traumebehandling

CWIN har sendt en barnepsykiater til Bheri Hospital i Jajarkot for å behandle pasienter som er innlagt etter jordskjelvet. I tillegg til å hjelpe barn og unge som er utsatt for traumer, skal barnepsykiateren veilede personell og foresatte om psykososiale tiltak.

CWIN og bemanningen på den barnepsykiatriske klinikken ved Kanti barnesykehus i Katmandu, jobber også med å sette opp fjernkonsultasjon mellom sykehusene, slik at fagmiljøet i hovedstaden kan bidra i større grad.

Ifølge BBC har tallet på omkomne etter jordskjelvet passert 150, og det er fortsatt ventet å øke. Hundrevis er også skadet etter at hus har rast sammen. Kapasiteten på sykehuset i Jajarkot er sprengt.

Sårbar situasjon for barn og unge

CWIN har lang erfaring med å hjelpe sårbare og traumatiserte barn og unge, og er bekymret for at mange kan utnytte den kaotiske situasjonen til å begå overgrep, menneskehandel og barneekteskap.

Nepal er et fattig og fjellrikt land som ligger i et område som er spesielt utsatt for jordskjelv. I 2015 døde mer enn 9000 mennesker i to kraftige jordskjelv. Det var i kjølvannet av denne krisen at FORUT og CWIN bisto med psykisk helsehjelp i samarbeid med landets eneste barnepsykiater. Samarbeidet har senere resultert i utbyggingen av et større barnepsykiatrisk fagmiljø som gjør Nepal bedre rustet denne gangen.

Vil du bidra? Bli FORUT-fadder, verv en venn eller gi enkeltbeløp til Vipps 10809

Siste nyheter