Selda forklarer vanskelige ting

Det er mye som er vanskelig å forstå når vi skal prøve å forandre verden. Derfor bidrar Selda Ekiz med enkle forklaringsvideoer til solidaritetsaksjonen FORUT Skoleløpet. 

Selda Ekiz er TV-programleder, fysiker, FORUT-ambassadør og opptatt av å forandre verden til det bedre. I høst bidrar hun til materiellet i Skoleløpet med en egen videoserie: «Selda forklarer».

Hva er likestilling? Hva er forskjellen på likhet og rettferdighet? Hva er bistand? Hvordan kan jeg gjøre en forskjell? Det prøver den folkekjære programlederen å forklare i korte filmer med morsomme hjelpemidler.

– Skoleløpet er en fin aksjon som gjør at elevene både lærer og handler for å gjøre verden til et bedre sted. Dessuten så har jeg hørt at det er sunt å bevege på seg, så dette er vinn-vinn å bidra til, sier Ekiz.

FORUT Skoleløpet er et tverrfaglig pedagogisk opplegg for grunnskolen som kombinerer teoretisk kunnskap og fysisk aktivitet. Elevene lærer om globale temaer samtidig som de bidrar til FORUTs bistandsarbeid ved å løpe et sponsorløp.

Like muligheter?

For skoleåret 2023/24 er temaet likestilling. I undervisningsopplegget «Like muligheter?» blir elevene kjent med speiderjenta Favor (11) i Malawi som kjemper for jenters rettigheter. I Malawi blir hele 40 % av jentene giftet bort når de fortsatt er barn, og mange må slutte på skolen.

– Alle barn har de samme rettighetene, uansett hvor vi bor, hvem vi er eller hvem vi er glad i. Men har alle de samme mulighetene? Det ønsker vi at elevene skal reflektere over i årets materiell. Og derfor er vi stolte over at en så dyktig formidler som Selda Ekiz ville bli med på å gjøre disse temaene mer tilgjengelige, sier Øyvind Strand Endal, som er kampanjeprodusent og kommunikasjonssjef i FORUT.

Positiv ambassadør

Likestilling og menneskerettigheter er temaer som også engasjerer Ekiz, og derfor håper hun at mange skoler melder seg på.

– Jeg er opptatt av at alle skal ha like rettigheter og muligheter. Dessverre er det store forskjeller i verden. Jeg vet at FORUT arbeider mot fattigdom og for en mer rettferdig verden og har et mål om at folk skal ha makt til å endre sine egne liv. Derfor er jeg glad for å både være FORUT-ambassadør og kunne bidra til Skoleløpet på denne måten, sier Ekiz.

Les også mer om FORUT Skoleløpet og årets aksjon «Like muligheter?».

Film

Her kan du se en av forklaringsfilmene:

Her finner du alle filmene

Siste nyheter