Sivatas svarte på spørsmål fra Norge

Før produksjonsturen til Sri Lanka i februar oppfordret vi deltagere i FORUT Barneaksjonen til å sende med bilder, tegninger og spørsmål til Sivatas, hovedpersonen i Barneaksjonen. To barnehager tok utfordringen og det ble en fin stund der vi så på bilder, snakket og lærte om hverandres land. 

Barna i Domkirkens barnehage hadde laget påfugler av kaffefilter som ble solgt til inntekt for FORUT.

Domkirkens barnehage

Barna i Domkirken barnehage i Tromsø hadde tegnet til Sivatas og sendte med tegninger og bilder fra de lagde igloo av iskuber i rundt -10 grader.  De hadde også laget fine påfugler malt på kaffefilter og limt på fuglekropper av papp. Påfuglene ble solgt til inntekt for FORUT.

Liker du Yanay godt? Ja, han er morsom å leke med.
Har du vært ute i båt? Ja, hjemme i Mullivaikal. Det var kjempefint!
Hva liker du best å spise? Brød er best!
Liker du brødskive med fisk? Ja.
Har du tv? Nei, men vi har en radio.
Har du sofa? Nei, men jeg ønsker meg en sofa hjemme.
Vet du hva snø er? Ja, men det er bare fordi jeg har sett på bilde. Jeg har aldri sett snø på ordentlig.

Tysværvåg barnehage – avdeling Nordlyset

Tysværvåg barnehage i Tysvær skrev brev til Sivatas og fortalte at de hadde plantet tomater og agurk fordi det er grønnsaker vi får til å vokse i Norge. De har spist mat fra Sri Lanka med hendene sittende på gulvet, delt kokosnøtter, smakt på kokosen og laget fuglemat av skallet. De har også laget en modell av huset til Sivatas med månen som lyser ned.

Vi lurer på hva slags frukt og grønnsaker som vokser på Sri Lanka?
Tomater, aubergine, meterbønner, gulrot, kål, bønner, eple, bananer, guava, mango, wood apple (har ikke funnet norsk navn), papaya, jackfrukt, druer, cashewnøtter,amla, kokosnøtt.

Og vi lurer veldig på om pappaen til Sivatas har fått råd til å kjøpe fiskebåt nå? Vi har jo samlet inn penger, hva bruker dere pengene til?

Sivatas likte godt å se bilder og videoer fra livet i Norge.

(FORUT svarer). Rajan har ikke kjøpt sin egen fiskebåt da det er et omfattende opplegg som inkluderer medlemsskap i et fiskekooperativ, eierskap sammen med en annen fisker etc. Lagunefisket går derimot bra og da vi besøkte familien var det sesong for rekefiske som gav ekstra inntekt. Familien har også fått økonomisk hjelp til å fullføre byggingen av det nye huset de nå har flyttet inn i.

Selv om FORUT Barneaksjonen viser fram en familie, denne gangen familien til Sivatas, som eksempler på hvordan hverdagen til et barn i det aktuelle landet er, går ikke alle midlene til denne familien. De får støtte og kompensasjon for å stille opp i filmene og det andre materiellet, men det skaper stor ulikhet i lokalsamfunnet dersom en familie får mye mer enn andre.

Pengene fra FORUT Barneaksjonen 2017/18 har blant annet gitt en ny skole til ca 100 barn i Jaffna, nord på Sri Lanka. Disse barna bor i et område som inntil for få år siden var minelagt etter krigen. Etter langvarig minerydding ble området frigitt og folk kunne flytte tilbake. Sakte, men sikkert tar hverdagen form og den nye skolen er et viktig ledd i denne prosessen.

Midlene fra Barneaksjonen brukes også i andre prosjekter FORUT driver for å bedre forholdene for barn og unge i India, Nepal, Sri Lanka, Sierra Leone, Malawi og Zambia.

Sivatas syns snø var mest spennende

Det var veldig spennende for Sivatas å se på bildene av isskulpturer og at vi må mate fuglene i Norge. Vi snakket mye om, og så på bilder av snø og is og hvordan det gjør at fugler og dyr sliter med å finne mat selv. Han lurte også på hvordan det var når vannene frøs til is og da var det fint at vi kunne vise fram en video av barn som gikk på skøyter.

Alle bildene, brevene og tegningene fra barna i Norge ble lagt i en plastmappe og tatt godt vare på av mor Lakshmi.

Barna i Domkirkens barnehage hadde laget iglo av iskuber. Dette var eksotisk å se i 30 graders varme på Sri Lanka.

Siste nyheter