Solidaritet over landegrenser på FN-dagen

Over hele Norge løpes det skoleløp og arrangeres barnehagebasar til inntekt for FORUT på FN-dagen. Det er en viktig dag for både læring og innsats for andre, og i år handler det spesielt om Malawi.

Målet med FN-dagen (24. oktober) er å gjøre folk oppmerksomme på hva FN får til. Den brukes også til å hedre veteranene som har tjenestegjort for FN og jobbet for fred i konfliktfylte områder. 

Mange skoler og barnehager deltar i FORUTs pedagogiske kampanjer og bruker oppleggene i forbindelse med FN-dagen. 

Stor deltakelse

Foreløpig deltar 1045 barnehager og barneskoler i FORUT Barneaksjonen dette skoleåret. Samtidig er 77 skoler påmeldt FORUT Skoleløpet. Elever på flere videregående skoler gjennomfører også egne solidaritetsprosjekt i samarbeid med FORUT.

Til sammen er mer enn 70.000 barn og unge aktive i FORUTs pedagogiske kampanjer i løpet av skoleåret. Selv om kampanjene kan gjennomføres når som helst, er det aller størst aktivitet på og rundt FN-dagen. Mange bruker kampanjene som et utgangspunkt for å lære om verden og andre kulturer.

Elever ved Blomhaug skole på Gjøvik lærer om likestilling med Selda Ekiz.

Barneaksjonen handler om livet til fem år gamle Hamphless i Malawi. Barnehagebarn i Norge ser filmer, hører musikk, hører historier, lager maispuddingen nsima og mye mer.

I Skoleløpet blir elever i grunnskolen kjent med speiderjenta Favor fra Malawi. Hun er 11 år og kjemper mot barneekteskap og for jenters rettigheter i et mannsdominert samfunn. I årets pedagogiske opplegg er også Selda Ekiz med. Hun er å se i en rekke korte forklaringsfilmer om ting som kan være vanskelig å forstå når man skal forandre verden. Hva er egentlig FN, for eksempel? Det forklarer Selda i videoen under.

Åsenhagen barnehage har laget nsima. Det slo an blant barna.

Takknemlig for innsatsen

– Vi er takknemlige for at så mange barn engasjerer seg for en mer rettferdig verden og tar i bruk de pedagogiske kampanjene våre. Det er nydelig å se at folk samles til basar, foreldrekaffe eller kunstutstilling i barnehagene. Inntektene fra Barneaksjonen og Skoleløpet er viktige bidrag til FORUTs arbeid mot fattigdom og for en mer rettferdig verden, sier generalsekretær Ida Oleanna Hagen.

Pengene som samles inn går til FORUTs utviklingssamarbeid for barn og unge i India, Nepal, Sri Lanka, Malawi, Sierra Leone og Zambia. I år brukes en del av midlene på prosjekter for utdanning i Malawi. Blant annet bygges det en ny førskole i landsbyen til Hamphless.

Siste nyheter