Store forandringer for Habisha

Gjennom FORUT Skoleløpet 2017/18 ble 8000 barn i Norge kjent med hverdagen til 7 år gamle Habisha nord på Sri Lanka. Hun og moren er tidligere internflyktninger. Ett år etter møtte vi henne igjen.

Etter nesten 30 år med borgerkrig utvikles Sri Lanka gradvis i riktig retning, men det er fortsatt store sosiale forskjeller og fattigdom, særlig nord på øya der store deler av krigen ble utkjempet. Mange internflyktninger har ikke fått flyttet hjem igjen etter krigen. FORUT bidrar til bygging av hus, skoler og spare- og lånegrupper så disse familiene kan vende tilbake til sine hjemplasser.

Alle trenger et hjem

Første gang vi møtte Habisha hadde hun akkurat flyttet inn i et nytt hus sammen med moren og oldemoren, etter å ha vært på flukt hele livet. Moren ble som ung jente soldat i den tamilske opprørsbevegelsen under borgerkrigen på Sri Lanka. Krigen endte i 2009, men først nesten åtte år senere, har de kunnet flytte hjem til morens opprinnelige hjemsted i Pallai. Hjemmet gir grunnlag for å bygge tilhørighet, trygghet og en framtid. Habisha fikk begynne på skolen, men har en god del å ta igjen. Moren må skaffe inntekter til familien og fletter fargerike kurver som hun selger til turister eller på det lokale markedet.

Da vi møtte igjen Habisha og moren ett år etter opptakene til Skoleløpet hadde det skjedd forandringer. Gjennom støtte fra myndighetene har de startet byggingen av et større hus og gledet seg til å flytte inn. De har også fått tilgang til toalett, og har fått flere naboer gjennom byggingen av flere hus på samme område. Habisha drømmer fortsatt om å bli lærer og jobber hardt på skolen for å nå målet sitt. Hun fikk se dokumentarfilmen fra FORUT Skoleløpet «Alle trenger et hjem» og selv om hun ikke forstod hva som ble sagt, var det fortsatt tydelig at hun var stjerna i filmen.

Viktig støtte

Støtten skolebarn i Norge gir gjennom deltagelse i FORUT Skoleløpet, gir mange barn i FORUTs prosjektland en bedre hverdag. Gjennom å gjennomføre en aktiv solidaritetshandling skapes et fellesskap både mellom klasser og skoler i Norge, men også til Habisha på Sri Lanka.

Om FORUT Skoleløpet

FORUT Skoleløpet består av et undervisningsopplegg om FNs bærekraftsmål, og av et solidaritetsløp der elevene skaffer seg en eller flere sponsorer som betaler en sum per runde eleven løper på den avtalte tiden. Denne måten å samle inn penger på er både fellesskapsbyggende og fleksibel. FORUT Skoleløpet kan gjennomføres når i skoleåret det passer skolene best og de bestemmer selv hvor mye tid de bruker på tematikken.

Siste nyheter