Storkontrakt på skolebygging i Nepal

FORUT har vunnet en anbudskonkurranse om å bygge om lag tjue jordskjelvsikre skoler i Nepal etter jordskjelvet.

Anbudskonkurransen var utlyst av ambassaden i Katmandu. Kontrakten som nå er inngått er på 15 millioner kroner. FORUT starter nå forberedelser til byggestart med sine lokale samarbeidspartnere i Nepal.-Vi er svært glade og stolte over at vi vant denne anbudskonkurransen. Det betyr at tusenvis av barn i våre jordskjelvutsatte prosjektområder vil få ny skole etter at den gamle skolen ble ødelagt på grunn av de to katastrofale skjelvene i fjor vår, sier FORUTs generalsekretær Morten Lønstad. – Dette er en stor tillitserklæring til FORUT og en anerkjennelse av det effektive og viktige nødhjelpsarbeidet vi gjennomførte etter jordskjelvene i fjor vår med lokale partnere.

FORUT vant anbudet i konkurranse med store og solide organisasjoner som GIZ (en tysk halvstatlig organisasjon), UNDP (FNs utviklingsprogram), Plan Norge og Redd Barna.

Skolene skal bygges i åtte kommuner i Dolakha-distriktet øst for hovedstaden Katmandu. FORUT og partnerorganisasjonen har drevet et samfunnsutviklingsprosjekt i dette området siden 2008. Området ble hardt rammet av katastrofen i fjor, fordi episenteret til det andre jordskjelvet lå her. Mer enn 90 prosent av alle bygningene ble totalskadet, og alle skolene kollapset.

FORUT har bidratt med betydelig nødhjelp etter jordskjelvene i fjor. Blant annet ble det bygd om lag 90 midlertidige skoler, slik at barna så raskt som mulig skulle komme i gang igjen med utdanninga si. Gjenoppbyggingen har blitt svært forsinket, ikke minst som følge av politiske problemer og en ineffektiv regjering i Nepal.

Bal adarsha primary school utenfor katmandu ble oppgradert med sttte fra forut i 2015. n skal forut bygge 20 helt nye skoler i tte kommuner i dolakha i nepal
Bal Adarsha Primary School utenfor Katmandu ble oppgradert med støtte fra FORUT i 2015. Nå skal FORUT bygge 20 helt nye skoler i åtte kommuner i Dolakha i Nepal.

De nye skolene skal bygges i løpet av de neste 12 månedene. – Det er en ambisiøs plan, men vi har stor tillit til våre lokale partnerorganisasjoner som skal stå for den praktiske gjennomføringa. CWIN og Tuki er to meget solide og effektive organisasjoner med stor gjennomføringsevne, avslutter Morten Lønstad.

1.klasse
1. klasse ved Bal Adarsha Primary School.

CWIN er en barnerettighetsorganisasjon som ble etablert i 1987. CWIN (Child Workers in Nepal) er talsmann for barns rettigheter – og har fokus på barn som lever og arbeider under vanskelige forhold i landet.  De viktigste områdene for organisasjonen er barnearbeid, gatebarn, barneekteskap, trafficking av barn og seksuelt misbruk av barn.

Rural Development Tuki Association (Tuki) er en bondeorganisajon som holder til i Dolaka. Tuki betyr lampe, og medlemmene er foregangsbønder i sitt område som har gjennomgått et opplæringsprogram på 15 dager.  Ledelse, moderne jordbruksteknologi og kollektiv mobilisering inngår i opplæringa, og Tuki-bøndene skal videreformidle sin kunnskp til andre bønder i sitt område.

Siste nyheter