Suraksha – nytt rehabiliteringssenter for unge

– APSA har lenge ønsket å bygge et senter for barn og unge som trenger trygghet og omsorg for å komme seg ut av misbruk og overgrep. Nå har en drøm gått i oppfyllelse.

Dette sa APSAs leder Shri P. Lakshapathi under åpningen av Suraksha, det nye rehabiliteringssenteret som ligger om lag 10 mil sør for delstatshovedstaden Bangalore i India. Åpningen fant sted under en stor og tradisjonell seremoni, med blant annet et medlem av delstatsparlamentet til stede.


Suraksha betyr nettopp trygghet og beskyttelse. Senteret kunne realiseres takket være en storstilt gave fra elever ved Åsane folkehøyskole utenfor Bergen. Skolen har hatt ei internasjonal linje i mange år, og lærer og inspirator ved linjen, Ketil Hofslett var en av hovedgjestene under åpningen. Åsane folkehøyskole har samarbeidet med FORUT siden 2005, og elevene har i disse årene hatt ansvar for å finansiere FORUT-prosjekter i Sri Lanka og India. De siste fem årene har APSA nytt godt av innsatsen til elevene, som har vært på besøk som en del av opplæringen på den internasjonale linja.

Hele 500 000 kroner hadde skolen overført, og den har også forpliktet seg til å bidra med fullfinansieringen. Foreløpig har FORUT forskuttert restbeløpet, slik at senteret kunne fullføres i ett byggetrinn, men elevene ved skolen skal fortsette innsamlingen i årene som kommer.

Suraksha er en ny modellinstitusjon der APSA ved hjelp av alternativ metodikk og pedagogikk gir barn og unge muligheter for å komme ut av undertrykking og slaveri og starte et nytt liv.  APSA er en organisasjon som bevisst knytter modellprosjekter til politisk rettighetsarbeid og påvirkning av myndigheter på ulike nivåer. Det gir organisasjonen stor troverdighet og gjennomslagskraft i møte med byråkrati, politimyndigheter eller politikere.

Ved Suraksha skal barn som har rusproblemer eller har vært utsatt for misbruk og fornedrelse få trygghet og hjelp til å overkomme traumer og problemer. Det skal være et sted der barn får alternativ opplæring i trygge rammer og tid til å tilpasse seg et normalt liv. Senteret har fått en barnevennlig tilpasning og er plassert på landsbygda for at barna skal ha geografisk avstand til de miljøene de er reddet ut av.

Barna som skal bo på senteret vil ha et skoletilbud, gå i terapi og få rådgiving, medisinsk og juridisk hjelp, ekstra undervisningshjelp og opplæring i selvbevissthet, rettigheter og samfunnsspørsmål. Barna vil få ansvar for og delta i daglige gjøremål ved senteret. De første barna vil flytte inn om en måneds tid, så snart noen få gjenstående byggearbeider er endelig ferdigstilt. APSA har allerede identifisert om lag 25 unge jenter som har vært ofre for alvorlig barnearbeid eller i sexindustrien. Når senteret er fylt opp, vil mellom 50 og 100 barn ha sitt midlertidige hjem der. Når rehabiliteringsperioden er over, vil APSA følge opp den enkelte i andre av sine institusjoner, inntil den enkelte er i stand til å stå på egne bein.

De to APSA-lederne. Lakshapathi og Sheila Devaraj var stolte og glade under den høytidelige åpningen av senteret, der flere hundre mennesker var til stede. Barn fra APSAs institusjoner, Nammane og Drømmeskolen i Bangalore, var der sammen med innbyggere fra Surakshas nærområde, APSAs ansatte, politikere og diverse gjester.

P. LakshapathiSheila Devaraj

Siste nyheter