Tanker på en matte i Malawi

Malawi kalles ofte Afrikas varme hjerte. Det er ikke uten grunn. Denne uka har jeg hatt et fantastisk møte med dette landet fylt av vennlige mennesker, som alltid spør hvordan du har det og ønsker et svar og et spørsmål tilbake.

Et av de fineste øyeblikkene var en samtale på matta foran huset til bestemor Consolata, i en landsby en times kjøring fra hovedstaden. Sammen med min navnesøster Idah, som til vanlig er rektor på en skole med 3000 elever og frivillig i FORUTs parnerorganisasjon Malawi Girl Guides Association (MAGGA), snakket vi om familie og hverdagen der Consolata har åtte barn og 50 barnebarn. 

Fem av barna bor i nærheten, og mange av barnebarna bor sammen med bestemor. Enda flere kommer til hytta hennes og spiser måltider sammen med henne. En bestemor skal verken sove eller spise alene, forklarte Idah, som tolket for meg fra chichewa til engelsk og tilbake.

Neste høst skal barn i norske barnehager bli kjent med Malawi gjennom FORUT Barneaksjonen. Landet har ikke vært i krig og det har vært relativt lite konflikter mellom etniske og religiøse grupperinger. Nasjonen bygges på det varme hjertet.

Men Malawi er også et av verdens fattigste land. Og med en økende global krise rammes landet hardt. Matvareprisene øker dramatisk og drivstoffmangelen er stor; da vi forlot landet var det ikke diesel igjen.

Malawi er også blant landene i Afrika der det er farligst å være kvinne. Partnerne våre her forteller at 25 % av malawiske kvinner opplever seksuell vold i løpet av livet. 30 % av alle jenter har erfart en form for kjønnsbasert vold før de fyller 21 år.

MAGGA arbeider for og med jenters rettigheter og kunnskap om seksuell og reproduktiv helse. Organisasjonen har 360 000 medlemmer og et omfattende arbeid i skoler og lokalsamfunn. Bestemor Consolata og den store familien hennes er blant dem som har hatt godt utbytte av dette varme arbeidet. De er stolte av og takknemlige for å være en del av MAGGA, på samme måte som FORUT er stolt partnerorganisasjon.

Siste nyheter