Torghatten hjelper jenter i krise i Nepal

Krise- og transitthjemmet Balika Peace Home i Nepal har fått et nytt og jordskjelvsikkert flerbrukshus. Med donor Torghatten AS tilstede, ble det høytidelig åpning med en gledelig overraskelse på programmet.

Historien om det nye bygget på Balika Peace Home i Nepal startet med at daværende konsernsjef i Torghatten AS, Brynjar Forbergskog, møtte Sumnima Tuladhar i Child Workers in Nepal (CWIN) i 2018.

Torghatten AS er opptatt av samfunnsansvar, og ønsket å bidra inn i et konkret prosjekt for sårbare og utsatte barn i Nepal. Da var CWIN og Balika Peace Home en god partner, fordi det handler om hvordan en organisasjon i Nepal gjennom årtier har bygget opp en solid hjelpeinnsats til jenter utsatt for barnearbeid, vold og overgrep.

– Sumnima er en ildsjel og meget troverdig leder i CWIN, sa Forbergskog den gangen.

Tid for fest og offisiell åpning

Etter store forsinkelser på grunn av pandemien, sto skolebygget og flerbrukshuset på Balika Peace Home endelig klart i oktober 2022, med stort forsamlingslokale, stort kjøkken og toaletter. Balika Peace Home har i mange år holdt til i bygg som ville være utrygge dødsfeller i et jordskjelv. Nå har jentene endelig både trygge bolighus og et trygt flerbrukshus. Byggene er ikke lenger farlige steder, men tvert imot trygge oppholdssteder når nye jordskjelv kommer.

Det nye bygget skal være en daglig møteplass og mestringsarena for mellom 40 og 60 jenter som til enhver tid er under beskyttelse og omsorg.

Direktør for kvalitet og HR i Torghatten AS, May Kristin Salberg, foretok den offisielle åpningen sammen med Sumnima i CWIN. Det var et rørende øyeblikk for alle parter, med lystenning og mange forventningsfulle jenter og besøkende fra Norge.

– Vi er takknemlige for at vi kan bidra med dette bygget, sa May ved åpningen, og jentene kvitterte med nasjonalsangen og tradisjonell dans for å feire både huset og gaven fra Torghatten AS.

For CWIN ble det et overveldende øyeblikk da Torghatten AS også ga organisasjonen en innflytningsgave på 100.000 kr, slik at CWIN kan få gjort enda mer for jenter i krise i Nepal.

– Tusen takk for dette fantastiske bygget og denne overveldende gaven, sa en rørt Sumnima før det ble te og kaker til alle som var med på arrangementet.

Nært og landsomfattende

Balika Peace Home er en av flere institusjoner som CWIN har i tilknytning til sine sju krisetelefoner for barn i Nepal. Disse krisetelefonene får tusenvis av henvendelser årlig, og noen barn er i en så akutt vanskelig situasjon at de blir reddet ut av CWIN sammen med lokalt politi. Det er i disse sammenhengene at Balika Peace Home åpner dørene for jenter som trenger beskyttelse og omsorg i kortere eller lengre tid.

– For oss handler det ikke om veldedighet, men om å stå opp for barns rettigheter, sier Sumnima.

– Vi redder hundrevis av barn ut av barnearbeid, planlagte barnebryllup, vold og overgrep hvert år, og hver enkelt bærer med seg en historie som vi kjenner igjen etter mange år med denne innsatsen. Derfor bruker vi også disse historiene og erfaringene i politisk påvirkning i Nepal, slik at våre myndigheter får opp øynene for behovet for bedre lover, bedre skoler og bedre beskyttelse for barn og unge.

– På denne måten redder vi enkeltbarn i krise, samtidig som vi også presser på for forandring og forbedring på et nasjonalt nivå, sier Sumnima.

Videre som FORUT Bedriftsfadder

Med gaven til Balika Peace Home har Torghatten AS også kommet tett på FORUT som organisasjon, og sett hvordan vi samarbeider med blant andre CWIN i Nepal. May Kristin Salberg hadde også med seg kollega Line Rasch Blomstervik, og begge sier at opplevelsene i Nepal i oktober var spennende, lærerike og uforglemmelige.

– Det gjør sterkt inntrykk å se så mye takknemlighet og glede blant barn som har så forferdelige erfaringer i livet, sier May etter festdagen på Balika Peace Home. Line er enig.

– Vi ser forskjeller og urettferdighet, samtidig som vi også ser hvordan vi på en ganske enkel måte kan bidra til en stor forskjell for barn i krise i dette fantastiske landet, sier Line.

Begge er enige om at det også har vært en magisk erfaring med utsikten til Himalaya som et bakteppe til mange opplevelser under reisen med FORUT.

– Nå er vi klare for fortsettelsen av dette arbeidet sammen med CWIN og FORUT, og derfor er Torghatten AS også med som FORUT Bedriftsfadder fra og med 2023, sier May.

Du kan bli med som FORUT-fadder og støtte FORUTs arbeid mot fattigdom og urettferdighet med 250 kroner i måneden. Klikk her for å lese mer.

Kjenner du en bedrift som vil være med som FORUT Bedriftsfadder fra 1000 kroner og oppover i måneden? Ta kontakt med ingvar@forut.no, så lager vi en avtale for samfunnsansvar og utvikling for noen som trenger oss!

Torghatten AS med hovedkontor i Brønnøysund er et av Norges store transportkonsern, med 1350 ansatte. Hovedvirksomheten er knyttet til persontransport på sjø, med ferje- og hurtigbåtdrift i Norge. Les mer på www.torghatten.no.

Siste nyheter