Varme hjerter og trygge familier i Malawi

«Vi er rollemodeller og vi er glade sammen» synger et stort kor i utkanten av Lilongwe i Malawi. De ønsker varmt velkommen til møte i «Happy family» – familiegruppa som er hjertet i landsbyen.

50 familier er med i gruppa i Patsankhondo, en av mange som drives av FORUTs partnerorganisasjon Malawi Girl Guides Association (MAGGA). Damene har fargerike omslagsskjørt med MAGGA-logo, og alle deltakerne har t-skjorter med påskriften «Banja La Chitsanzo»; rollemodellfamilie.

«Happy family»-møtene er en sosial møteplass og trygg arena for å snakke om det som er vanskelig med å være forelder og ektefelle. Her lages en felles plattform for familielivet ved å snakke om for eksempel barneekteskap, vold, rus, intimitet og oppdragelse.

Resultatet er bedre foreldre, barn som blir prioritert og glade familier. Gruppa som helhet blir også en stor ressurs for hele landsbyen.

Sterkere kjærlighet

I dag er FORUT på besøk. Etter velkomstkonserten fra koret utenfor forsamlingslokalet, kommer vi i prat med Tulale Maluwa som er en av gruppelederne og et engasjert medlem.

– Folk forandrer seg til det bedre gjennom dette programmet. Mange familier sliter med vold mot kvinner, alkohol, barneekteskap og lite penger til mat. Her lærer vi mye og hjelper hverandre, og det er mange gode mødre og fedre her nå. Vi hjelper også andre som ikke er en del av Happy Family-gruppa, sier Tulale.

Hva har det betydd for deg og din familie?

– For min del har Happy Family først og fremst ført til mer inntekter og en bedre hverdag. Jeg har lært meg å skaffe penger til familien. Jeg har fått kontroll over privatøkonomien og har lært meg å ta gode avgjørelser med pengene jeg tjener så det kommer hele familien til gode. 

– Det har også blitt en sterkere kjærlighet mellom meg og mannen min. Nå kan vi klemme foran andre mennesker. Mannen min var ikke trofast før, men han har forandret seg og har fokus på familien nå. Det er viktig, for han er en mann i landsbyen som mange ser opp til og han er en rollemodell for ungene.

Tulale Maluwa, senior gruppeleder i Happy family-gruppa.

Klemmene sitter løst

Inne i det store lokalet ønsker møteleder Felix velkommen. Han forteller at dagens første tema er kjærlighet, og han spør om det er noen som vil dele det de har lært.

En mann reiser seg og sier at kjærlighet mellom kone og mann kommer barna til gode. Hvis foreldrene er glade i hverandre, blir barna tatt vare på, og da er det større sjanse for at de får seg en utdanning og et godt liv. De andre ekteparene nikker anerkjennende.

– Hvordan kan vi vise at vi er glade i hverandre, da? spør møteleder Felix.

Alle reiser seg, og parene kaster seg rundt hverandre. Det deles ut lange klemmer. Smilene og latteren sitter løst. Mange begynner å synge og danse. Det er ingen grunn til å skamme seg over å vise kjærlighet offentlig, men sannheten er at dette er svært uvanlig å se på landsbygda i mange afrikanske land.

Metoden «Happy Families» er utviklet av FORUTs partnerorganisasjon Foundation for Innovative Social Development (FISD) på Sri Lanka. Målet er å forandre på patriarkalske strukturer og forebygge kjønnsbasert vold og alkoholmisbruk. Menn engasjeres som endringsagenter, og det er viktig at de skal kunne søke støtte og hjelp og føle seg komfortable med det.

Gjennom FORUT har metoden blitt innført med stor suksess av MAGGA i Malawi.

Elia Kamzati og Leni Elia forteller om stor forandring i samlivet.

– Jeg slo kona

Elia Kamzati reiser seg sammen med kona Leni Elia. De vil gjerne dele sin historie.

– Før drakk jeg og var voldelig, begynner Elia.

Han løfter hånden mot Leni for å demonstrere hvordan han slo henne, men hun er ikke redd lenger.

– Det var en vanskelig tid. Leni og barna spiste middag på tidspunkter de visste at jeg ikke kunne skade dem eller lage trøbbel. Men nå har vi lært om rollene våre og vi tar hensyn til hverandre. Vi kan fortelle vår historie til andre for å hjelpe dem, forteller Elia engasjert.

Han tar tak i Leni og gir henne en god klem for å vise at det er nye tider. 

Sammen med «Happy family»-gruppa har også Elia og Leni klart å redde datteren ut av et voldelig forhold og fått henne tilbake på skolen.

– Det er mange som spør om hjelp. MAGGA og FORUT må aldri slutte med dette programmet. Det er så viktig at flere familier får oppleve den forandringen vi har gjort, sier Elia.

Avverger barnebryllup

Det er bytte av tema og tid for skuespill. Noen av medlemmene kommer fram og har en dramatisering av oppstyret og diskusjonene i en familie som planlegger å gifte bort en datter.

Dette er et av virkemidlene gruppa bruker for å spre kunnskap om barneekteskap. De har klart å avverge eller avbryte flere barneekteskap både i eget nærmiljø og andre landsbyer. Medlemmer fra gruppa gjennomfører samtaler med familiene og barna det gjelder, og de følger opp familiene over lang tid.

Møtet avsluttes som det begynte, med sang, dans og blide ansikter. Det er ikke uten grunn at Malawi kalles «Afrikas varme hjerte». 

Når det er tid for å takke medlemmene for opplevelsen og all delingen av personlige erfaringer, er det vanskelig å holde tårene tilbake. Men det skal man heller ikke, for i «Happy family» og landsbyen Patsankhondo er det selvfølgelig helt greit for både menn og kvinner å vise følelser.

Vil du støtte FORUTs arbeid mot fattigdom og urettferdighet? Bli FORUT-fadder og bidra med 8 kroner om dagen.

Siste nyheter