– Vi kan hjelpe selv om vi bor langt unna

I det store rommet vrimler det av barn som danser, synger, tegner og lager kunst. Lengst kø er det ved bordet med ansiktsmaling. Simenstua barnehage i Ringsaker er med på FORUT Barneaksjonen, og nå lærer de om livet i Nepal.

Oktober er fast internasjonal måned i Simenstua. Det gjelder for mange av de 1100 barnehagene som deltar i FORUT Barneaksjonen – et pedagogisk opplegg der barn i Norge lærer om og gjør en innsats for barn i andre land.

I år blir barna kjent med fem år gamle Biswas og hverdagen hans i en bratt åsside i Nepal. De lærer at Nepal er et vakkert land med verdens høyeste fjell, vennlige folk og en rik kultur. Men også at det er et av verdens fattigste land. Store deler av befolkningen lever utelukkende av det de selv dyrker.

Biswas får hjelp av mor til å ta på skoleuniformen.

Bruker sansene

Simenstua Barnehage har laget mange aktivitetssoner som barna kan gå mellom. De utfolder seg kreativt og bruker sansene sine. De lager kunst og fargelegger dyr, og de ser på plakater med bilder fra det asiatiske fjellandet. På storskjerm vises filmer om Biswas og dansevideo til sangen «Venner i Nepal» av Gaute Ormåsen.

Femåringene Torjus, Benjamin, Isak og Lilly har te-selskap i gangen. Biswas spiser nemlig kjeks og te med melk til frokost. Det har de sett på film.

– Det smaker litt godt. I alle fall bedre enn kaffe, sier Torjus.

– Her i Norge har vi også melk til frokost, men vi heller den ikke i te. Også har vi brødskive til, sier Benjamin.

Benjamin, Isak, Lilly og Torjus spiser kjeks, drikker te og snakker om Nepal.

Hva har dere lært i Barneaksjonen i år, da?

– Vi har lært alt om Nepal! Nå kjenner vi Yeti, sier Isak og peker på snømonsteret på en plakat på veggen.

– Jeg vet at flagget er to trekanter oppå hverandre, sier Lilly.

– I Nepal lever de annerledes enn oss, slår Torjus fast. 

I slutten av måneden blir foreldrene også invitert på te og kjeks. Da kan de kjøpe FORUT-produkter og støtte bistandsarbeid i Nepal og andre land.

Noe å tenke på

Etter besøk på alle sansepostene skal barna spise ris og grønnsaker med hendene.

– Første gang vi gjorde det sa barna «Det går jo ikke an». Men de erfarte at det gikk fint, ler Henriette Fauskerud Heggelund, assisterende barnehageleder i Simenstua barnehage.

Hun forteller at barnehagen har deltatt i FORUT Barneaksjonen i mange år og bruker en hel måned til å lære om Biswas og Nepal. Musikken og dansen er spesielt populær. Høyttaleren er med både ved lekeapparatene og på tur.

Henriette Fauskerud Heggelund, assisterende barnehageleder i Simenstua barnehage i Ringsaker.

– Rammeplanen sier at vi skal lære barna om andre kulturer og andre land, og vi får en veldig god pedagogisk pakke fra FORUT som vi kan ta i bruk om akkurat dette. Vi får noe konkret å jobbe med. I tillegg krydrer vi det med å finne på egne aktiviteter, sier Heggelund.

Barna blir kjent med temaer som barnerettigheter, kulturforskjeller, fattigdom, vennskap og solidaritet.

– Det er motiverende å se at ungene engasjerer seg og reflekterer rundt temaene vi tar opp. Det går igjen under måltider og når barna er i lek ute. For eksempel er det stadig rollelek om familien til Biswas, forteller Heggelund.

– Vi kan hjelpe andre selv om vi bor langt unna. Det er fint for barna å lære det.

Dans til «Venner i Nepal» av Gaute Ormåsen.

Barn har ressurser

Bistandsorganisasjonen FORUT har i mer enn 40 år drevet utviklingssamarbeid i Asia og Afrika. Men det er også et viktig formål for organisasjonen å drive opplysningsarbeid i Norge.

– Det er så gledelig å se engasjementet i Simenstua og andre barnehager rundt det pedagogiske opplegget vårt. Barneaksjonen fokuserer ikke på nød og elendighet, men på at barn har ressurser, evner og ambisjoner. Det er likt enten de bor i Norge eller i Nepal, sier Kirsten Bjerkestrand Tschudi, pedagogisk kampanjeprodusent i FORUT.

Pengene som samles inn går til FORUTs arbeid, blant annet for barn i krise i Nepal. Der finansierer organisasjonen krisetelefon for barn, en barnepsykiatrisk klinikk og to omsorgshjem for barn som har vært utsatt for omsorgssvikt, barnearbeid, vold eller overgrep.

– Vi vil si takk til alle som deltar, og til alle foresatte som bidrar i innsamlingsaksjonene. Barneaksjonen gir viktige inntekter til FORUTs arbeid mot fattigdom og urettferdighet, avslutter Tschudi.

Ansiktsmaling er populært for barna i Simenstua barnehage.

Siste nyheter