Det er en solvarm og enestående dag på ei slette nord på Sri Lanka. Det gjøres klart for formell overlevering av hus til nok en gruppe hjemvendte krigsflyktninger. 24-åringen Johnson er en av mange som nå får hjelp til en ny start fordi elever på Sandefjord videregående skole samler inn penger til omfattende husbygging i dette krigsherjede området.
To uker etter at denne artikkelen ble publisert i slutten av mars 2022 omkom Johnson Kinashan i en tragisk trafikkulykke. Vi i FORUT kondolerer og tenker på de pårørende i en vanskelig tid. Vi er takknemlige for tiden vi fikk samarbeide med Johnson.
Johnson Kinashan følger spent med på seremonien fra sin rullestol. En nerveskade i barndommen har skadet begge beina, og gjort ham avhengig av rullestolen. I dag er han med på overtakelsen av egen eiendom og mulighetene for eget arbeid og egen inntekt.
Gjennom seks år har elevene på Sandefjord videregående skole finansiert byggingen av over 130 enkle hus, og dermed en ny start i livet for like mange familier. Denne dagen skal eiendomsbevisene overleveres. Denne dagen er enestående for både ungdommene fra Sandefjord, for Johnson og de andre som får sin egen eiendom og husrom etter mange år som flyktninger i eget land.
Fireåring på flukt
Johnson var bare fire år da familien la på flukt fra borgerkrigen som raste nord på Sri Lanka. Den tamilske familien levde i området kontrollert av tamil-geriljaen her på Jaffna-halvøya, men krigføringen gjorde hjemstedet ubeboelig. De flyktet sørover, sammen med titusenvis av andre.
Johnsons far vokste opp her mellom Jaffna-lagunen og Bengalbukta, men i 2002 var alt ødelagt av krigshandlinger og minefelt. De siste åra er alt endret med minerydding og tilbakeføring av landområder til sivile formål, i et stort program for gjenbosetting i regi av lokale myndigheter og FORUTs lokale partnerorganisasjon Rahama.
Hus bygges, og stadig flere hjemvendte familier går inn og ut av portene til egne eiendommer. Kjøkkenhagene vokser til og barn går til skolen. Foreldre sykler til arbeid og markedsplasser. Det er fred, og hverdagslivet vender tilbake etter tiår med borgerkrig.
Innsatsvilje og takknemlighet
Tre elever og en lærer fra Sandefjord fikk møte mange nye huseiere da de var nord på Sri Lanka i mars: Frøya Celius, Liviu Andrei Taran, Silje Walmann og Olav Frøysnes. I seremonien med overleveringen av eiendomsbevisene fikk de høre fra sterke enker, som mistet ektemannen og alt de eide under krigen.
De fikk en takk fra Johnson. De fikk høre om vanskelige år i flyktningeleir, og om nye utfordringer med pandemi og matmangel. Om feilslåtte avlinger fordi årets regntid ikke har bragt like mye regnvann som normalt. Men gjengen fra Sandefjord fikk også høre om pågangsmot og glede over at dette gamle lokalsamfunnet nå gjenreises.
– Kom tilbake om ti år, så skal dette stedet være det nye Singapore, sier en av de eldste til applaus og smil fra de andre.
Livet er fortsatt preget av fattigdom for disse familiene, men de nye husene viser at noe tross alt går rett vei.
Johnsons bærekraft
Vi blir med Johnson hjem etter at seremonien er ferdig og eiendomsbeviset er mottatt. Han triller lett foran oss i rullestolen, noen hundre meter inn langs en av grusveiene. Han åpner porten, og peker mot det lave bygget ved siden av huset. 24-åringen er stolt av det nye huset, og takknemlig for at den første hjelpa fra Sandefjord VGS nå følges opp med tilskudd til bedre boligstandard fra lokale myndigheter. Men han er enda mer stolt av hønsehuset. Johnson griper bøtta med fôr, og det blir liv rundt rullestolen.
– Jeg får litt praktisk hjelp når jeg trenger det av min søster, men først og fremst klarer jeg dette sjøl, sier han med et godt smil.
– Dette er mitt hus og mitt livsgrunnlag. Dette er noe jeg klarer på egen hånd, med en håndsrekning fra fine folk i Sandefjord og Norge.
Utrydde fattigdom
Alt FORUTs arbeid handler om samarbeid rundt FNs bærekraftmål. Gjennom mange ulike partnerskap samler vi støtte og skaffer viktige inntekter i Norge, slik at organisasjoner og enkeltmennesker i våre seks samarbeidsland i Asia og Afrika settes i stand til å skape bærekraftig utvikling i mange familier og lokalsamfunn.
Det handler ofte om store sammenhenger, men også om enkeltmennesker. Det handler om folk som Johnson, og den gode følelsen av at vi sammen har skapt en bærekraftig framtid på tunet familien måtte flykte fra i 2002. Nå har Johnson tatt tunet tilbake og fyller det med nytt liv og inntektsgivende aktivitet. Det er bærekraftsmål nummer 1: utrydde fattigdom.
Veien videre
Våren 2022 er mye usikkert på Sri Lanka. Mange er bekymret for at klimaendringer kan føre til varige problemer med flom og tørke. Et forbud mot kunstgjødsel har menge steder redusert avlingene til det halve. Pandemien og bortfallet av turistinntekter har ført til alvorlige økonomiske problemer for landet, som nå går tom for økonomiske reserver og utenlandsk valuta. Folk er frustrerte og samler seg for å demonstrere.
FORUT og partnerorganisasjonene på Sri Lanka er bekymret for tida framover, samtidig som vi ser at innsatsen på tropeøya er minst like viktig som før.
Med gjenbosetting av flyktninger, satsing på småskala landbruk og varehandel basert på lokale råvarer, bidrar vi til bygging og utvikling i mange familier og lokalsamfunn nord på Sri Lanka. Med støtte til småskala næringsutvikling og låne- og sparegrupper for kvinner bidrar vi til mindre ulikhet, mer likestilling mellom kjønnene og mer ansvarlig forbruk og produksjon.
Med partnere som Sandefjord videregående skole kan FORUT arbeide videre det med det vi vet er mulig: verden kan forandres!
Sandefjord videregående skole har samarbeidet med FORUT de siste seks årene gjennom skolens egen solidaritetsaksjon til inntekt for internasjonalt arbeid. Gjennom flere aksjonsdager og aksjonsformer bidrar landets største videregående skole med om lag 500.000 kroner i året. For disse pengene har FORUT og vår lokale partnerorganisasjon Rahama på Sri Lanka, kunnet gjenbosette over 130 flyktningfamilier siden 2017 og fram til våren 2022.
Vil du bidra til dette arbeidet, eller få med din skole i et FORUT-samarbeid?
Ta kontakt med Ane Tosterud Holte (e-post: ane@forut.no, tlf: 995 24 432), så kan vi legge planer for felles innsats framover!