Sivatas og elefantparaden

Det er fortsatt mulig å bli med på “Sivatas og elefantparaden” om Sri Lanka. Bli med Sivatas og familien på en rundreise på øya der de får oppleve mye spennende.

Hvert år tilbyr FORUT et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO/AKS om hvordan barn i andre land lever i forhold til oss i Norge. Dette gir kunnskap om globale forskjeller, ulikheter og sammenhenger på et nivå som barn i Norge forstår og synes er spennende. I 2018 er det 30 år siden den første FORUT Barneaksjonen, som også handlet om Sri Lanka.

SE INVITASJONSBROSJYRE

Nå er det mulig å melde seg på aksjonen ved pålogging via knappen under, sende e-post til barn@forut.no eller ringe FORUT på tlf 61 18 74 25.

Sivatas og familien hans

Sivatas og familien hans på Safari.

Familien består av mor Lakshmi (42 år), far Rajan (44) og deres seks sønner. De fem eldste barna er født i India mens familien var på flukt fra borgerkrigen på Sri Lanka. De bodde i India i mer enn 13 år før de vendte tilbake i 2013. De fem eldste brødrene går nå på skolen mens minstemann går i barnehagen. Familien livnærer seg ved å fiske.

I år er hele familien med på en rundreise på Sri Lanka der de opplever mye spennende. Vi blir med på elefantsafari, lærer hvordan te produseres og blir kjent i hovedstaden Colombo. Turen toppes med den store elefantparaden i Colombo! Dere blir bedre kjent med familien til Sivatas og Sri Lanka ved å melde dere på FORUT Barneaksjonen.

Formål

Formålet med FORUT Barneaksjonen er todelt. For det første ønsker vi å gjøre barn i Norge kjent med andre kulturer og dagliglivet til barn i andre land. Vi ønsker å skape nysgjerrighet og engasjement gjennom møte med jevnaldrende, og gjennom det å bygge toleranse, omsorg og empati. Barneaksjonen fokuserer ikke på nød og elendighet, men presenterer barn med ressurser, evner og ambisjoner.

Det andre formålet med FORUT Barneaksjonen er å skaffe inntekter til FORUTs prosjekter for barn og ungdom. Materiellet er gratis for alle barnehager/skoler/SFO-er som ønsker å delta, men deltakerne forplikter seg til å gjennomføre en innsamlingsaksjon til inntekt for FORUT. Vi tror at barn har en iboende trang til å hjelpe andre, og at det å gjennomføre en praktisk solidaritetshandling for barn som ikke har samme muligheter som dem selv, medfører viktig læring og opplevelse av handling til beste for medmennesker.

Gaute Ormåsen har laget ny musikk om Sivatas og elefantparaden. Her er han sammen med barn fra Seilduken Barnehage i Oslo.

Bruk materiellet slik det passer for dere

Svært mange som deltar i Barneaksjonen legger vekt på verdien av at barna både lærer noe og gjør noe rundt temaet “barn i andre land”. FORUT Barneaksjonen er bygget opp som praktisk pedagogikk og gir effektiv læring.

Dette får alle som deltar:

 • Elefanten Yanay med paradekostyme.
 • DVD med fem filmer om Sivatas og familien hans på reise.
 • CD med ny barnemusikk av Gaute Ormåsen.
 • Fem store bildeplakater med tilhørende oppgaver som inspirerer til samtaler og er fine bilder på veggen. En plakat handler om FNs barnekonvensjon.
 • Fem fortellerark til høytlesning eller lesetrening for de eldste barna.
 • Jakkemerke til alle barn som deltar.
 • Stort, flott verdenskart med alle nasjoners flagg.
 • Veiledningshefte med bilder, bakgrunnsstoff, forslag til aktiviteter, oppskrifter og tips til gjennomføring.
 • Festivalhefte med kreative ideer til gjennomføring av FORUT-festivalen.
 • Informasjonsbrosjyre til barnas foresatte.
 • Plakat for FORUT-festivalen med plass til å fylle inn tid og sted for eget arrangement.
 • Tilleggsmateriell på fortut.no/barn med aktiviteter, lydbøker, elefantdansen, 360-gradersfilm fra Sivatas opplevelser på Sri Lanka m.m.

Innsamling og FORUT-festival

Elefantparaden i Colombo er sentral i årets barneaksjon.

Alle er forpliktet til å gjennomføre en innsamling til inntekt for FORUTs bistandsarbeid. Dere bestemmer selv om dere vil gjennomføre en enkel innsamlingsaksjon eller om dere vil legge mer arbeid i arrangementet. Uansett har vi valgt å kalle innsamlingsarrangementet for FORUT-festival og nytt i år er et festivalhefte med mange kreative idéer til aktiviteter på FORUT-festivalen.

Nyhet! Barneaksjonens produktpakke
Dersom dere ønsker produkter fra FORUT i gjennomføringen av FORUT-festivalen tilbyr vi en produktpakke med lynlodd og prisliste til en verdi av 1500 kroner. Pakken er beregnet på inntil 30 barn og hver barnehage kan bestille maksimalt tre pakker. Ta kontakt dersom dere har behov for flere. Det kreves ingen retur eller oversikt over produkter som evt. er igjen. Slik blir gjennomføringen og innsamlingsaksjonen enklere.

Det er altså ikke mulig å velge basarpakke og varepakke som tidligere år, men en ferdig produktpakke med innhold som enten loddes ut eller selges.

Vi i FORUT håper dere vil være med på å lære og gjøre noe for andre barn!

Hvis du har mottatt brukernavn og passord fra oss kan du logge på via knappen under. Det er også mulig å melde seg på ved å sende e-post til barn@forut.no eller ved å ringe tlf 61 18 74 25.

På rundreisen på Sri Lanka får Sivatas blant annet se hvordan man lager te. Her er han sammen med far Rajan og to av brødrene på en teplantasje.