Endelig en helt vanlig festdag i Bangalore!

Etter to år med pandemi, utsatte aktiviteter og dramatiske smittebølger i India, kunne FORUTs partnerorganisasjon APSA endelig åpne portene for fest og sosialt samvær. Det ble en varm og fin fest der mange delte sine historier og sin takknemlighet.

Over 120 barn og voksne var samlet til aktiviteter og god mat 1. mai 2022, og alt ble betalt av voksne som selv har fått hjelp av APSA i vanskelige barne- og ungdomsår. 

Slike feiringer er en del av det faste programmet gjennom et år hos APSA. Hundrevis av barn og unge på Dream School og boligtilbudet Nammane Shelter er hvert år med på festdager og feiringer av gjennomførte eksamener eller indiske høytidsdager.  

På denne måten skapes det gode opplevelser for sårbare og utsatte barn og unge som til daglig lever i stor fattigdom i millionbyen Bangalore sør i India. 

Maidagen 

Festdagen startet med lek og aktiviteter på formiddagen, mens alle ble invitert til god indisk mat og sosialt samvær på ettermiddagen.  

APSA forteller om god stemning og mye latter som en god avveksling fra hjemlige bekymringer og utfordringer ute i slumområdene i byen. Flere av de unge voksne brukte også tida på badminton og lek med de yngste barna som nå er under APSAs omsorg.  

Det blir alltid god stemning på slike festdager, men denne gangen var gleden enda større enn vanlig, fordi det er så lenge siden sist barn, unge og voksne kunne være samlet på denne måten. Samtidig sørget nok også selve lunsjen for å spre glede. Det var en stor og tradisjonell servering med kylling biriyani, raita, kurma og hvit ris til alle 120 deltagere.  

For barn som lever i ekstrem fattigdom er en slik festservering bokstavelig talt eventyrlig. 

Verdien av APSA 

Etter lunsjen ble alle samlet ute i skolegården på Dream School. Noen av de yngste barna fikk fortsette leken i lekestativene, mens de andre delte sine erfaringer som unge voksne etter tidligere hjelp og støtte fra APSA. Det ble en time med åpenhjertige, tankefulle og lattervekkende innlegg, der alle var enige om verdien APSA har hatt i livene deres.  

En av de unge mennene delte ærlig at han hadde vært både frekk og spesielt vanskelig som elev på Dream School, og han angret på at han ikke hadde brukt litt mer tid på skolearbeid og lekser.  

– Hadde jeg gjort det, hadde jeg nok fått enda mer utbytte av skolegangen min, sa den unge mannen før han sendte ordet videre.  

En annen fortalte at han fullførte sin ferdighetstrening i elektronikk ved APSAs Kaushalya Training Center, altså yrkesutdanningen for eldre elever og ungdommer. I dag eier han et IT-selskap med sju ansatte. 

– Jeg er så lykkelig over hva jeg har fått til sammen med andre, og jeg vet at dette ikke hadde skjedd uten omsorgen og utdanningen jeg fikk hos APSA. 

Jayakars store gevinster i livet 

Jayakar var barn og elev hos APSA tidlig på nitti-tallet. På denne festdagen i mai delte han mange glade minner og øyeblikk på Dream School. Han fortalte om hvordan han gradvis ble tryggere på seg selv som ungdom. Han brukte også litt tid på språkkunnskapene til Laksha, en av de sentrale grunnleggerne og leder i APSA. 

– Jeg husker at du ikke var så god i det lokale språket kannada, sir, men nå må jeg skryte av hvor god du også har blitt i dette språket!  

Kommentaren skapte latter i skolegården, og Laksha er vel også enig i at alt blir bedre med øvelse og trening! Jayakar delte til slutt det han mente var den virkelig store gevinsten i livet; kjærligheten!

– På yrkestreningskurset møtte jeg min nåværende kone, som jeg etter hvert har fått to fantastiske barn med. Mine år hos APSA og på Dream School lærte meg mye, også om hvordan jeg selv kan være et medmenneske for andre. Det er verdier jeg har god nytte av som ansatt i Rainbow Homes i dag. 

Bora ble reddet fra barnearbeid  

Da Bora tok ordet i skolegården, handlet det om en dramatisk historie som mange i APSA kan kjenne igjen. Han uttrykte sin dype takknemlighet til APSA for å ha reddet ham fra et hotell hvor han ble tvunget til å jobbe som barnearbeider og holdt fanget under voldelige forhold.  

– Hvis jeg ikke hadde blitt reddet av APSA, hadde jeg ikke klart å oppnå så mye i dag, fortalte Bora til sine tilhørere denne maidagen. 

Historien gjentar seg  

Laksha er APSAs administrerende direktør, og han takket for alt som ble delt av minner og erfaringer. Han fortalte også om Nithya, en av APSA-ungdommene som jobbet i et supermarked og tilfeldigvis la merke til en ung jente som dyttet en handlevogn, som bar merker av fysisk mishandling på hendene. 

På spørsmål uttalte jenta at hun ble fysisk torturert av arbeidsgiver og tryglet om å bli reddet. Laksha ble informert om dette og APSAs krisetelefon Childline satte i gang en redningsaksjon for denne mindreårige jenta.  

Hun måtte gjennomgå ti dagers behandling på Indira Gandhi Hospital på grunn av skadene hun var påført.  

Et utrettelig arbeid 

Arbeidsgiveren er arrestert, og saken blir nå forfulgt som en del av APSAs utrettelige innsats mot barnearbeid og overgrep.  

– Husk at dere alltid kan ringe Childline når dere ser barn bli utsatt for utnyttelse og overgrep, sa Laksha til den store gruppen av barn og unge.  

Sammen med APSAs direktør Sheila Devaraj takket han for det harde arbeidet og engasjementet som ungdommene viste på denne festdagen. 

– Vi to husker jo alt trøbbelet dere skapte som elever her hos oss, så det er ektra godt å se at det har gått så bra, sa de begge til en god og forståelsesfull latter fra alle tilhørere.  

På denne måten lages det gode minner og lange linjer i APSAs arbeid, og ledere og ansatte får førstehåndskjennskap til betydningen av arbeidet sitt. 

Takk, og velkommen tilbake  

Flere hundre unge voksne og tidligere elever er i dag tilknyttet APSA gjennom sosiale medier. APSA takket for at de holder kontakten, og understreket verdien av den hjelpen og støtten de bidrar til i den videre driften av skole- og omsorgstilbudene APSA driver i Bangalore.  

– Tusen takk for at dere er med på en slik festdag. Vi blir virkelig glade for å se hvor bra det går med dere alle nå, sa Sheila, som en oppsummering og avslutning av det formelle programmet etter lunsjen. 

– Dette er så mange gode minner, og vi ønsker dere alle lykke til i et godt og lyst liv! 

Da samtalene var over, fortsatte leken og småpraten ute i den festpyntede skolegården på Dream School i Bangalore.

Vil du støtte APSAs viktige arbeid i slumområdene i Bangalore? Bli FORUT-fadder! For 250 kroner i måneden bidrar du til FORUTs utviklingsarbeid i Asia og Afrika.

Denne artikkelen er basert APSAs egen tekst og bilder fra arrangementet. 

Siste nyheter