Full fart på Hanstad skole!

450 elever på alle klassetrinn var med på FORUT Skoleløpet på Hanstad skole i Elverum. Tidligere i uka lærte alle elevene om barn i India som får skolegang og trygghet med støtte fra FORUT, og fredag 29. oktober skulle de gjøre en innsats for at flere barn i India kan få hjelp til å nå drømmene sine.

Tredjeklassingene Liv og Matias er helt klare til full fart og full innsats på skolen fredag formiddag. Sammen med alle de andre elevene varmer de opp med å danse til Skoleløpet-låta «Million mil» som Gaute Ormåsen har laget til aksjonen. 

– Jeg liker løping, så dette gleder jeg meg til, sier Liv rett før start.

Hun har fått med farmor, mamma og bestefar som sponsorer, og synes det er bra at hun og familien kan bidra med litt penger for å hjelpe barn i slumområder i India. Matias er også klar, og har fått med mamma, pappa og to tanter og onkler som sponsorer.

– Jeg skal løpe minst ti runder, og jeg synes det er flott at vi kan hjelpe jevnaldrende i India og andre steder som mangler en skole de kan gå på, smiler Matias før start.

Indrani og framtidsdrømmene 

FORUT er Innlandets egen bistandsorganisasjon, og jobber blant annet med store skoleprosjekter i Nepal, India og Sierra Leone. I Skoleløpet 2021, som har tittelen «Indranis drøm«, blir elever i Norge kjent med 15 år gamle Indrani. Hun har fått skolegang med støtte fra FORUT.

Indrani bor i et slumområde i Bangalore sør i India og drømmer om å bli danser. I tillegg vil hun utdanne seg videre slik at hun kanskje kan få en attraktiv jobb for myndighetene eller få undervise ved universitetet. 

FORUT har samarbeidet med Indranis familie siden hun var fire år, og bruker historien som et konkret eksempel på hvordan barn og unge i Norge kan hjelpe barn som lever i fattigdom i andre land. 

Caroline i sjuende trinn på Hanstad.
Fattigdom er dumt! 

Caroline går i sjuende trinn på Hanstad, og hun er glad for at skolen stiller opp for andre gjennom FORUT.

– Jeg synes det er veldig dumt at mange i verden har det vondt og er fattige. Mange mangler også et trygt sted å bo. Gjennom Skoleløpet lærer vi om hvordan vi kan hjelpe hverandre, og Skoleløpet gjør det enkelt for oss!

– Jeg spurte besteforeldre, tanter og onkler om de ville sponse meg med noen kroner for hver runde jeg skulle løpe, og alle sa ja! I dag har jeg løpt 11 runder på cirka 800 meter, så det blir et bra beløp fra meg og mine sponsorer. 

Selma går i samme klassetrinn som Caroline, og er også fornøyd med aksjonsdagen på Hanstad.

– Jeg visste ikke om FORUTs arbeid for barn og unge i andre land før Skoleløpet, men nå forstår jeg at vi kan hjelpe andre på denne måten. Det er veldig bra at vi lærer om barn og unge som ikke har det så bra som oss i Norge, og at vi kan gjøre en innsats for at verden skal bli litt bedre for flere. 

Har du fått med deg noen sponsorer til løpet i dag, da? 

– Ja, jeg fikk med bestemor, bestefar, mamma og pappa. Nå skal jeg løpe 11 runder, og da blir det 330 kroner til FORUTs arbeid i India! 

Solidaritet som valgfag 

Konstituert rektor Kjersti Skirbekk på Hanstad skole er strålende fornøyd med aksjonsdagen, og sier at mange lærere gleder seg over at skolen endelig kan satse på et slikt fellesarrangement etter mange måneder med koronapandemi og smitteverntiltak. 

– Vi har valgfagselever som har lagt opp hele aksjonsdagen. Her snakker vi om veldig mye godt samarbeid på skolen for at denne dagen kunne gjennomføres på en god måte for så mange elever. Det er også viktig for oss at elevene får undervisning om barn og mangelen på skolegang for mange barn i flere land, slik at de forstår mer av verden omkring oss.

Konstituert rektor på Hanstad skole, Kjersti Skirbekk.
Mange deltakere

Høsten 2021 har 69 skoler meldt seg på FORUT Skoleløpet. Det er ikke for sent å melde på din skole, for Skoleløpet kan gjennomføres når som helst i løpet av skoleåret. 

FORUT er medlem i Innsamlingskontrollen, og baserer sitt bistands- og utviklingsarbeid på inntekter fra kampanjer som Skoleløpet, faste givere og en flerårig rammeavtale med NORAD, direktoratet for utviklingshjelp. 

Vil du bli en del av FORUTs innsats ved å bli fastgiver? Bli med som FORUT-fadder

Elevene som deltar i Skoleløpet blir kjent med Indrani (15). Hun bor i et slumområde i Bangalore i India og drømmer om å jobbe som danser.

Siste nyheter