Høytidsfeiring i koronaens tid

Dashain-festivalen pågår i disse dager i Nepal. Det er den største hindufestivalen, både i form og tid, men også ressurser. «Alle» vil hjem for å besøke familien og gjøre ære på de eldre under Dashain. Det er ikke helt uten fare.

Nepal er allerede inne i en galopperende periode med covid-19, og over 160. 000 tilfeller er oppdaget. Dette til tross for myndighetenes utallige forsøk på å stenge ned landet for å unngå spredning. Utfordringen er at mange familier har ikke råd til å følge myndighetens pålegg og velger å trosse disse for ikke å dø av sult.

Vanskelig å holde avstand

Det er faktisk helt umulig for store deler av befolkningen å overholde smittevernregler som sosial distanse, holde seg inne, vaske hender med såpe eller bruke håndsprit. De har rett og slett ikke et hjem å holde seg inne i eller det er så trangt hjemme at det er umulig å overholde noen form for sosial distanse.

De som lever fra hånd til munn er avhengig av å gå ut og finne mat minst én gang per dag for å ikke sulte i hjel. I tillegg har de ikke råd til verken såpe eller håndsprit, ei heller tilgang til rennende vann.

FORUTs partnerorganisasjon CWIN har siden mars delt ut flere tusen «matpakker» til de som trenger det mest, men behovet er nesten uendelig. Vi er derfor glade at FORUT nettopp har undertegnet en ny avtale med Norad på 5 millioner kroner som kan bidra til å gi enda flere familier det de trenger for å beskytte seg mot koronaviruset. Det er partnerne CWIN og RDTA som skal gjennomføre tiltakene i løpet av de seks neste månedene.

Dashain er familietid

Dashain handler først og fremst om å samle familien, besøke tempelet og motta velsignelse fra de eldre. Samtidig er det vanlig å pynte i hus og hage, og en god anledning til å få nye klær.

Det arrangeres normalt mange aktiviteter for barn – som drageflyging og bygging av store svinghusker i bambus. I tillegg gjennomføres flere ritualer som handler om å ofre dyr eller tilby ris og korn til ære for hindugudinner. 

Denne feiringen er selvsagt kostbar også i vanlige tider for mange fattige familier, men i år blir den nesten en umulighet for mange av dem som har mistet sine inntektsmuligheter på grunn av viruset. Det er også fare for matmangel mange steder fordi folk har ikke har kunnet gå ut og dyrke jorda si, noe som igjen påvirker innhøstningen. «Pandemien er alt annet enn festival-vennlig. Den er faktisk det diametralt motsatte», forteller folk.  

Førstehjelpskurs for ungdommer i Dolakha.
Sult og vold – mange får hjelp

Når familier mister sitt eneste inntektsgrunnlag, barn er hjemme fra skolen på ubestemt tid, folk bor tett og det er ekstra bekymring om å bli smittet av korona, er det ikke til å komme vekk fra at det oppstår konflikter og mye frustrasjon. Dette rammer selvsagt kvinner og barn som lever under voldelige forhold hjemme ekstra hardt. Vi ser en økning i vold, samtidig som færre har mulighet til å varsle eller komme seg vekk.

Heldigvis klarer mange barn og unge å ringe til krisetelefonen Child Help Line, og en del blir reddet ut av voldelige hjem eller barneekteskap av CWIN i samarbeid med politiet eller sykehuspersonell. I tillegg vil det nå bli opprettet en egen mental helse-telefon som også kan bidra til å hjelpe folk som lider av angst og depresjon, også ofte trigget av frykten for korona og fremtiden. Med de ekstra midlene fra Norad, vil også dette arbeidet bli trappet vesentlig opp, og CWIN kan hjelpe enda flere barn på ulike måter. 

Styrking av sykehusene

Inntil tidlig i oktober var testing gratis, men nå har myndighetene innført betaling. I tillegg har helsemyndighetene stoppet all hjelp med å finne ledige sjukehusplasser eller sørge for nok respiratorer. Dette betyr at flere ikke får den behandlingen de trenger og dør hjemme. En del av midlene fra Norad vil også bidra her. Først og fremst skal de sørge for at barn får hjelp og at tre sykehus får ekstra materiell for å kunne opprette isolasjonsavdelinger.

Under Dashain feires det at det gode beseirer det onde, men det gjenstår å se om det gode klarer å bekjempe korona. Myndighetene anslår at de neste fire månedene vil antall smittede øke med mer enn 300. 000 om de ikke får pandemien under kontroll.

Kurs i barnerettigheter i Singati, Dolakha.

Siste nyheter