Hamphless og det varme hjertet

Velkommen til FORUT Barneaksjonen 2023/24

Hamphless (5) bor i Malawi som kalles «Afrikas varme hjerte». Hvorfor det, mon tro? Bli kjent med hverdagen til Hamphless, familien hans, sjiraffen Suala og det flotte landet de bor i. Spellemannsvinnerne Silje og Maria har laget ny, fantastisk musikk!

Barneaksjonen er et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO/AKS om livet til barn i Afrika og Asia. Opplegget avsluttes med en innsamlingsaksjon til FORUTs arbeid for barns rettigheter.

«Hamphless og det varme hjertet» er tilgjengelig fra midten av august 2023 og kan gjennomføres når som helst i løpet av året. Påmelding kan skje i skjemaet under eller ved å kontakte FORUT via e-post til barn@forut.no eller tlf 61 18 74 25.

Vennlighet og takknemlighet

Vi utforsker den lokale førskolen, markedet, arbeid i åkeren og ser sola gå ned i innsjøen Lake Malawi. FORUT Barneaksjonen tar denne gangen for seg temaer som vennlighet, takknemlighet, kosthold og barnerettigheter. Malawi er et fattig, men mangfoldig land. Det er kjent for sin gjestfrihet og vennlighet.

FORUT ønsker å skape nysgjerrighet og engasjement, bygge toleranse, omsorg og empati, og fokusere på at barn har ressurser, evner og ambisjoner.

Gjennom filmer, musikk, fortellinger, plakater og aktiviteter lærer vi om en spennende og annerledes kultur. Her blir det varme farger, hjertevarme, afrikanske rytmer, lek og fremmede smaker! Vi får kunnskap om hverdagsliv og levesett som er ganske så ulikt det norske, men kanskje er vi ikke så forskjellige likevel? 

Barnemusikk fra Silje og Maria

Duoen Silje Sirnes Winje og Maria Solheim er kjent for sine lekne og morsomme barnesanger. I 2020 vant de spellemannsprisen for beste norske barnealbum. Nå har de laget ny, fantastisk musikk om Hamphless og livet i Malawi for FORUT Barneaksjonen.

Fleksibel materiellpakke for læring og aktivitet

Den innholdsrike materiellpakken er tilpasset rammeplanen og formidler en realistisk historie som gir læring og kunnskap om en annen kultur, likheter og ulikheter. 

Dette får alle som deltar:  

 • Apekatten Monki – verdens beste venn.  
 • Filmer om Hamphless og hverdagen i Malawi.  
 • Engasjerende og fengende barnemusikk fra Silje og Maria.
 • Store bildeplakater som inspirer til samtale i barnehagen.  
 • Fortellerark til høytlesning.
 • Nyhet: Pekebok for de yngste er nå en del av det trykte materiellet.
 • Veiledningshefte for de ansatte med bilder, bakgrunnsstoff, aktiviteter, tips til gjennomføring og idéer til innsamlingsaktiviteter.  
 • Plakat til aksjonsdagen med plass til å fylle inn tid og sted.
 • Informasjonsbrosjyre til foresatte om FORUT og Barneaksjonen.
 • Jakkemerke til alle barn som deltar.  
 • Mye tilleggsmateriell på forut.no/barn med forslag til aktiviteter og innsamling. Blant annet fargeleggingsark, musikkvideo med dans, matoppskrifter, natursti med quiz, opplegg for barneløp, «flybilletter», papirfigurer og masker til dramatisering av fortellingene. 

Innsamling

Solidaritet er best når den fører til handling. Materiellet i Barneaksjonen er gratis, men alle deltagere er forpliktet til å gjennomføre en innsamling til inntekt for FORUTs bistandsarbeid.

Veiledningsheftet og nettsidene gir mange kreative idéer til forberedelser og gjennomføring av innsamlingen.

Vi tror barn har et iboende ønske om å hjelpe andre, og en viktig del av FORUT Barneaksjonen er at barn i Norge gjør en innsats for å hjelpe barn i andre land.

Barneaksjonens produktpakke

Dersom dere ønsker produkter fra FORUT i gjennomføringen av innsamlingsaksjonen, tilbyr vi en ferdig produktpakke med 15 unike produkter som enten loddes ut eller selges. Om dere planlegger å selge varene, anbefaler vi å stille ut de tilsendte produktene og ta opp felles bestilling til FORUT. Ta kontakt for tilrettelegging hvis dere har spesielle ønsker.

Dette er FORUT

FORUT er en norsk bistandsorganisasjon som kjemper mot fattigdom og urettferdighet. Vi driver utviklingssamarbeid i Asia og Afrika, opplysningsarbeid for skoler og barnehager i Norge og import av varer for å støtte kvinnearbeidsplasser i sør. FORUT er medlem av Innsamlingskontrollen og Etisk Handel Norge.

Barneaksjonen har vært et viktig pedagogisk verktøy for norske barnehager i 35 år.

– Vi anbefaler FORUT Barneaksjonen!

Vi deltar hvert år og har blitt kjent med mange barn fra ulike nasjoner og lært om ulike tradisjoner, levemåter og andre kulturer. Opplegget er så enkelt å ta i bruk når det er filmer, musikk og mange forslag til ulike aktiviteter som vi kan gjennomføre sammen med barna. Vi når alle fagområdene i rammeplanen og det engasjerer veldig. Vi får mye kunnskap, vi danser, synger, lager mat og har formingsaktiviteter knyttet til temaet. 

Vi starter perioden med å «reise med fly» til det landet vi besøker. Vel fremme ser vi på film for å bli kjent med landet. Så jobber vi med materiellet de neste ukene frem til retur etter endt kafè. På kafeèn selger vi egenproduserte varer som f.eks gomme, syltetøy, brød, krydder, energibarer, boller og andre ting som vi lager sammen med barna gjennom hele høsten. Vi selger også lapskaus som barna lager med egenproduserte grønnsaker i.

Vi er veldig fornøyde med opplegget og gleder oss allerede til neste år. Vi hører jevnlig på musikken som tar oss tilbake til andre land og kulturen der.

Hilsen små og store i Stemland Gårdsbarnehage. 

Vi i FORUT håper dere vil være med på å lære om og gjøre noe for andre barn! 

Fyll ut skjemaet under for å melde på din barnehage, barneskole eller SFO/AKS. Det er også mulig å melde seg på ved å sende e-post til barn@forut.no eller ved å ringe  tlf  61 18 74 25

Kontaktperson

Navn(Påkrevd)

Om dere

Hvor skal materiellet sendes? (postadresse)(Påkrevd)
Velg pakke(Påkrevd)
Vil dere være med i vår trekning?