Nanah og sjimpanseskogen – FORUT Barneaksjonen 2020/21


Velkommen til FORUT Barneaksjonen “Nanah og sjimpanseskogen” der vi blir kjent med fem år gamle Nanah fra Sierra Leone. 

Vi får innblikk i både hverdagsliv og fest gjennom møtet med Nanah, familien og vennene hennes. En barnehage finansiert av Barneaksjonen åpnes i landsbyen, og vi får bli med Nanah til sjimpanseskogen, der de truede apene får beskyttelse. Klaus Sonstad har laget nye sanger inspirert av sitt møte med Nanah.

Hvert år tilbyr FORUT et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO/AKS om livet til barn i FORUTs samarbeidsland i Afrika og Asia. Oppleggene er lærerike, gir innlevelse og skaper stort engasjement hos norske barn.

LAST NED ÅRETS INVITASJONSBROSJYRE

Nå er det mulig å melde seg på aksjonen som lanseres i august ved pålogging via knappen under, sende e-post til barn@forut.no eller ringe FORUT på tlf 61 18 74 25

Nanah og familien besøker sjimpanseskogen Tacugama, der truede aper får beskyttelse.

Nanah og familien hennes  

Mor Marie (31) og far Sorie (34) har tre barn, alle jenter. Hovedpersonen i FORUT Barneaksjonen er Nanah som er fem år. Hun har ei storesøster, ni år gamle Isato, og ei lillesøster, Mabinty på tre. Familien bor i landsbyen Kareneh, der foreldrene, i likhet med de fleste andre, er bønder.  

Gjennom Barneaksjonen får vi innblikk i en spennende og annerledes kultur. Vi får kunnskap om hverdagsliv og levesett som er ganske så ulikt det norske. Men kanskje er vi ikke så forskjellige likevel? 

Formålene  med  FORUT Barneaksjonen

1. Gjøre barn i Norge kjent med andre kulturer og dagliglivet til barn i andre land. Vi ønsker å skape nysgjerrighet og engasjement, bygge toleranse, omsorg og empati, og fokusere på at barn har ressurser, evner og ambisjoner. Levekårene kan være utfordrende og vi formidler både likheter og ulikheter, men også et felles behov for vennskap, lek, familieliv og trygghet. 

2.  Gi barn i Norge verdifull læring og gode opplevelser gjennom praktisk solidaritetshandling. Vi tror barn har et iboende ønske om å hjelpe andre, og en viktig del av FORUT Barneaksjonen er at barn i Norge gjør en innsats for å skaffe midler til prosjekter for barn i andre land. 

Fleksibel materiellpakke for positiv læring 

Den innholdsrike materiellpakken formidler en realistisk historie som gir læring og kunnskap om en annen kultur, likheter og ulikheter. 

Dette får alle som deltar:

 • Løven Orbai – en venn av Monki 
 • Filmer om Nanah, blant annet på tur til sjimpanseskogen og familien familiens første møte med havet og stranda. 
 • CD med ny barnemusikk av Klaus Sonstad. 
 • Fem store bildeplakater som er fine å ha på veggen. Med plakatene følger samtaletips som inspirerer til ettertanke og refleksjon. En av plakatene er en aktivitetsplakat om barns rettigheter. 
 • Fem fortellerark til høytlesning eller lesetrening for de eldste barna. 
 • Veiledningshefte for de ansatte med bilder, bakgrunnsstoff, forslag til aktiviteter, oppskrifter og tips til gjennomføring. 
 • Festivalhefte med kreative ideer til gjennomføring av innsamlingsaktiviteter på FORUT-festivalen. 
 • Plakat for FORUT-festivalen med plass til å fylle inn tid og sted for eget arrangement. 
 • Informasjonsbrosjyre om FORUT og Barneaksjonen til barnas foresatte. 
 • Jakkemerke til alle barn som deltar  
 • Tilleggsmateriell på forut.no/barn med aktiviteter, fargeleggingsark, pekebok, lydbøker, dans, eksempler på Nanahs språk, 360-gradersfilm fra Kareneh, oppskrifter m.m.  
Klaus Sonstad har laget nye sanger til «Nanah og sjimpanseskogen».

Innsamling og FORUT-festival 

Solidaritet er best når den fører til handling. Materiellet i Barneaksjonen er gratis, men alle deltagere er forpliktet til å gjennomføre en innsamling til inntekt for FORUTs bistandsarbeid. Vi har kalt dette “FORUT-festival”. Dere bestemmer selv om dere vil gjennomføre en enkel innsamlingsaksjon eller om dere vil legge mer arbeid i arrangementet. Festivalheftet gir mange kreative idéer til forberedelser og gjennomføring av FORUT-festivalen. 

Barneaksjonens produktpakke  

Dersom dere ønsker produkter fra FORUT i gjennomføringen av FORUT-festivalen, tilbyr vi en ferdig produktpakke med innhold som enten loddes ut eller selges. Pakken inneholder 15 unike produkter til en salgsutstilling eller utlodning. Dersom dere selger varene planlegger å selge varene, anbefaler vi å stille ut de tilsendte produktene og ta opp bestilling enten i forkant av og/ eller under FORUT-festivalen. Send felles etterbestilling til FORUT og motta varene samlet etter et par dager. På den måten får alle barna varene sine samtidig og det oppleves rettferdig. Ta kontakt for tilrettelegging hvis dere har spesielle ønsker. 

Påmelding 

Vi i FORUT håper dere vil være med på å lære om og gjøre noe for andre barn! 

Har du mottatt brukernavn og passord fra oss kan du logge på via knappen under. Det er også mulig å melde seg på ved å sende e-post til barn@forut.no eller ved å ringe tlf 61 18 74 25.

Det første møtet med havet. Nanah og familien er på stranda for første gang.