Sivatas og månefesten

«Sivatas og månefesten» var opplegget i FORUT Barneaksjonen 2017/18.

Den handler om livet til fire år gamle Sivatas som bor i landsbyen Mullivaikal nordøst på Sri Lanka.

Hvert år lager vi i FORUT et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO om hvordan barn i andre land lever i forhold til oss i Norge. Dette gir kunnskap om globale forskjeller, ulikheter og sammenhenger på et nivå som barn i Norge forstår og synes er spennende.
SE INVITASJONSBROSJYRE

Hvis dere ønsker å gjennomføre denne aksjonen, send en e-post til barn@forut.no eller ring FORUT på tlf 61 18 74 25.
..


.

 

Familien til Sivatas
Sivatas og familien hans.

Familien består av mor Lakshmi (40 år), far Rajan (42) og deres seks sønner. De fire eldste brødrene går på skolen, Sivatas går i barnehage, mens lillebror er hjemme med moren. De fem eldste barna er født i India mens familien var på flukt fra borgerkrigen på Sri Lanka. De bodde i India i mer enn 13 år før de vendte tilbake i 2013.

Familien livnærer seg nå ved å fiske. Det er lange, slitsomme dager i lagunen. Fangsten er variabel, men det gir fisk både til eget konsum, litt for salg og noe til tørking. Dere blir bedre kjent med familien til Sivatas ved å melde dere på FORUTs barneaksjon.
.

Formål

Formålet med FORUT Barneaksjonen er todelt. For det første ønsker vi å formidle til barn i Norge hvordan dagliglivet til barn i andre land langt fra oss er. Vi ønsker å skape nysgjerrighet og engasjement for andre kulturer som er annerledes enn vår gjennom møte med jevnaldrende, og gjennom det å bygge toleranse, omsorg og empati. Barneaksjonen fokuserer ikke på nød og elendighet, men presenterer barn med ressurser, evner og ambisjoner.

Det andre formålet med FORUT Barneaksjonen er å skaffe inntekter til FORUTs prosjekter for barn og ungdom. Materiellet til opplegget er gratis for alle barnehager/skoler/SFO-er som ønsker å delta, men deltakerne forplikter seg til å gjennomføre en innsamlingsaksjon til inntekt for FORUT.

Vi tror at barn har en iboende trang til å hjelpe andre, og at det å gjennomføre en praktisk solidaritetshandling for barn som ikke har samme muligheter som dem selv, medfører viktig læring og opplevelse av handling til beste for medmennesker.

Historien om Sivatas er en historie om en familie som har vært på flukt på grunn av krig i landet, og som nå har vendt hjem. Slik sett har historien mange likhetspunkter til den aktuelle flyktningesituasjonen mange opplever ved Europas grenser i dag.
.

Pappa Rajan fisker i lagunen.

 

Bruk opplegget slik det passer for dere

Svært mange som deltar i barneaksjonen legger vekt på verdien av at barna både lærer noe og gjør noe rundt temaet «barn i andre land». FORUT Barneaksjonen er bygget opp som praktisk pedagogikk og gir effektiv læring.
.

Dette får dere
 • DVD – med fem filmer om livet på Sri Lanka.
 • CD – med barnemusikk fra Gaute Ormåsen etter hans besøk på Sri Lanka.
 • Fakta-/veiledningshefte – 28 sider med bilder, bakgrunnsstoff, forslag til aktiviteter, oppskrifter og tips til gjennomføring.
 • Fem fortellerark – til høytlesning og evt. lesetrening
 • MONKI – «Verdens beste venn». Vår morsomme apekatt er med til Sri Lanka, og han kommer til din barnehage også!
 • Kortstokk – med mulighet for tre forskjellige spill, samt bilder og bokstavlæring.
 • Jakkemerker til alle deltakende barn
 • Fem store bildeplakater – inspirerer til samtaler og blir fine bilder på veggen.
 • Informasjonsfolder til hjemmet – sendes med barna hjem med fin informasjon til foreldrene.
 • Plakat for FORUT-festivalen – med plass til å fylle inn tid og sted for eget arrangement.
  .
Innsamling og FORUT-festival
Sivatas er en leken fireåring.

Bestem selv om dere vil gjennomføre en enkel innsamlingsaksjon eller om dere vil legge mer arbeid i arrangementet. Uansett har vi valgt å kalle innsamlingsarrangementet for FORUT-festivalen.

Man kan kombinere flere løsninger:

 • En enkel innsamlingsaksjon med foreldrekaffe eller liknende.
 • En litt større festival med loddsalg, kafè, konsert, aktiviterer og salg av varer m.m.
 • Bruk av FORUTs basar- og/eller varepakke som inneholder direkteimporterte produkter fra sør.

Salgspakken fra FORUT inneholder 15 forskjellige varetyper (ca 40 produkter), og pakken passer for omtrent 20 barn (kan dobles eller halveres etter behov). Basarpakken inneholder 500 lynlodd og 12 gevinster, som kan utvides med egne gevinster.

Vi i FORUT håper dere vil være med på å lære og gjøre noe for andre barn!

Hvis dere ønsker å gjennomføre denne aksjonen, send en e-post til barn@forut.no eller ring FORUT på tlf 61 18 74 25.

Den tradisjonsrike Månefesten er noe av det Sivatas opplever i filmene i FORUT Barneaksjonen.