Tips og triks

Skoleløpet er en enkel aksjon både å planlegge og gjennomføre – men med litt ekstra planlegging blir det et mye morsommere opplegg.
Her følger noen punkter man kan ta stilling til, med påfølgende tips til aktiviteter:

Årstid: Være ute eller inne?

 • Hvis det er forutsigbart og greit vær anbefaler vi å være ute, og gjøre timene eller dagen som er avsatt til løpet til en utedag for skolen. Da kan man bruke nærområder, idrettsplasser, løpebaner og turløyper i nærheten av skolen. Merk runden/løypene med bånd eller morsomme plakater – så blir det mer liv for løperne!
 • Er høstværet vanskelig kan man arrangere løpet inne. I så tilfelle kan hver runde lages noe kortere, siden avstandene blir mindre inne. Da anbefaler vi å lage «Tarsan»-løyper eller lignende, slik at det er noen elementer i løypa, ellers blir inneløping fort kjedelig.
 • Hvis vinteren kom tidlig kan man ha skoleløp med ski eller skøyter på  bena! Legg inn hoppkonkurranser eller annet morro på slutten for å få en fin avsluttning på løpet.

Vardalgutter_1000

Drikke eller fruktstasjon:

 • Uten mat og drikke duger helten ikke! Vi anbefaler på det sterkeste å ha drikkestasjoner med vann eller saft. Bruk elevenes egne kopper hvis man har det, eller skriv navn på engangskopper, og be elevene holde styr på hvor de setter dem mellomhver runde.
 • En pausestasjon med frukt og grønt er veldig populært og veldig sunt!
  Kanskje dere kan høre med lokalbutikken om sponsing av frukt til en slik dag.
 • Har dere satt av en hel dag til skoleløpet? Hva med å reise til nærmeste turløype, og heller ta matpakka der etter løpet? Da får man sett litt ny natur/nye områder, og matpakken smaker best ute!

Andre stemningselementer:

 • Musikk er alltid stemningsskapende, og et lite anlegg kan gjøre stor nytte for humøret. Spill energiske, artige sanger som barna kjenner igjen.
 • En «kommentator» eller speaker har gjort seg på flere av løpene FORUT har vært på, og kan være en god idè for å opprettholde motivasjonen. Bruk en populær lærer til åannonsere hvor lenge man har løpt, og hva pengene går til, hvor mange runder man til enhver tid har til sammen (samlet for hele skolen, ikke for hver løper) og eventuelle andre morsomme kommentarer.
 • Lærere heng med! De fleste barn synes det er morsomt når de voksne blir med, også når det gjelder Skoleløpet. Få lærerne til å slenge seg med, med egne sponsorkort, og bli med å løpe med elevene. Da kan også lærerebidra med heiarop, motivasjon og kanskje løpe/gå med de som begynner å bli litt lei.
 • Utkledning er gøy uansett anledning og årstid. Hva med å la elevene løpe i rare hatter,englevinger, supporterdrakter, følehorn eller liknende – en av disse tingene de aldri ellers får ha på skolen. Skoleløpet kan være en anledning til å gjøre noe litt utenom det vanlige.
 • Sang gir alltid litt ekstra god stemning, og hvis skolen har en egen skolesang, eller klassene velger seg sine egne heiarop vil sang definitivt hjelpe på stemningen.
 • Heiagjeng – De som ikke kan løpe kan være med i skolens heiagjeng. Klipp strimler av plastikkposer og lag dusker som heierne kan ha, og finn på egne heiarop for skolen!Har du flere forslag? Send dem inn til FORUT – forut@forut.no

Invitasjon 2016.indd

Har du spørsmål om prosjektene eller hva pengene fra Skoleløpet går til?

Kontakt kampanje- og markedssjef Ingvar Midthun- Mail: ingvar@forut.no, mobil – 990 42 564.

Mye av FORUTs humanitære innsats handler om å sikre barns grunnleggende rettigheter gjennom
skole og utdanning, helsetilbud og trygge oppvekstsvilkår med egen medbestemmelse. Under området «prosjektland» på forut.no finner du grundigere rapportering fra FORUTs mange prosjekter.

FORUT bruker inntektene fra Skoleløpet til flere av prosjektene som er rettet direkte inn mot barn og unge. Det skjer blant annet gjennom bygging av landsbyskoler i Sierra Leone, SOS-telefoner og krisesentre for barn i Nepal og India. I tillegg  støtter vi organisering av barnearbeidere flere steder i India, og vi bidrar til at barn og barnearbeidere kan påvirke sin egen livssituasjon gjennom organisering av egne lokale landsbyråd for barn og unge.

SKOLELØPET er en humanitær aksjon som kobler aktiv elevinnsats og bistandsprosjekter i India, Sierra Leone, Malawi, Nepal og Sri Lanka. Elevene løper til inntekt for en god sak og kobler på den måten sin lokale innsats til et konkret utviklingsprosjekt i et land i Sør.

SKOLELØPET støtter FORUTs bistands- og solidaritetsarbeid. Innsamlede midler fra Skoleløpet går til utdanningsprosjekter i våre samarbeidsland.

MELD PÅ DIN SKOLE HER:

Påmelding