Lag barneaksjon hjemme

Selv om barnehagene er stengt på grunn av koronaviruset, kan barna likevel ha det gøy og lære om barn i andre land med aktiviteter fra FORUT barneaksjonen. Her er tips til hvordan du kan aktivisere barna.

FORUT barneaksjonen er en stor skattekiste av pedagogiske verktøy og aktiviteter som kan tas i bruk for at barn i Norge kan lære om barn i andre land. Selv om det sentrale materiellet er i fysisk form og sendes ut til barnehagene, er mye ekstramateriell åpent tilgjengelig på forut.no/barn/.

Nå er det Nanah (4) fra Sierra Leone som er hovedperson. På nettsidene våre er det også aktiviteter fra andre land Barneaksjonen har besøkt.

Her er tips til aktiviteter som passer hjemme og som er fritt tilgjengelig på nett:

Spill

Dere kan laste ned brettspill, lage fantasifigurer med skygger eller bygge høydehopp ute, slik barna gjør i Sierra Leone. Se alle spillforslagene her.

Lag mat fra Sierra Leone

Peanøttsuppe, ovnsbakt bananchips, sesamfrødip eller Monki-lapper er populære retter fra vår oversikt med matoppskrifter fra land i Asia og Afrika. Se alle rettene her.

Dans

Det kan bli statisk og kjedelig i karantene. Da er det godt å ha noen enkle danser man kan lære seg og danse på stuegulvet. Hvert år lanseres ny musikk til Barneaksjonen og mange av låtene er lette å danse til. Det ligger ute danseinstruksjoner til tre danser.

Se filmer med Klaus

Klaus Sonstad og Åsmund Flaten har laget flott musikk til «Nanah og løvefjellet». Før de gikk i studio, reiste de med FORUT til Sierra Leone for å treffe Nanah. Det ble et morsomt møte mellom menneskene i landsbyen Kareneh og to kreative trøndere. Her kan du se to videoer fra dagene de hadde sammen.

Reis til Sierra Leone med 360-video

Det er spennende å oppleve nye steder med 360-gradersvideo. For best effekt anbefaler vi VR-briller og hodetelefoner, men det er ikke nødvendig. Ved å åpne en 360-video på en smarttelefon, kan man titte rundt seg ved å flytte på telefonen. Les mer om hvordan du kan prøve vår 360-video.

VR-briller trenger forøvrig ikke være dyrt. Brillene på bildet over er i papp og kostet 20 kroner. De brukes med en smarttelefon inni.

Tegn og fargelegg

Vi er så heldige at Øisteins blyant har laget tegneverksted og mange tegneoppgaver til Barneaksjonen. I tillegg ligger det ute mange fargeleggingsoppgaver som kan skrives ut.

Formingsverksted

Formingsoppgavene på forut.no/barn inkluderer sprelledyr, masker, lamper, lekebil, fotball, potettrykk og mye mer. Som for de andre kategoriene kan man også her laste ned maler og oppskrifter for å ha det gøy med å lage fine ting.

Bli med på den nye aksjonen

Nå er det mulig å melde din barnehage, skole eller SFO/AKS på den nye utgaven av FORUT barneaksjonen som kommer til høsten: «Nanah og sjimpanseskogen». Aksjonen gir kunnskap om globale forskjeller, ulikheter og sammenhenger på et nivå som barn i Norge forstår og synes er spennende.

Barneaksjonen kan gjennomføres til det tidspunktet og i det omfanget som passer barnehagen best. Det er altså mulig å melde seg på nå, og se an gjennomføringen når barnehagene åpner igjen og hverdagen er tilbake.

FORUT er en norsk bistandsorganisasjon som driver utviklingssamarbeid i Asia og Afrika og informasjonskampanjer for skoler og barnehager i Norge. Hvert år er om lag 1300 barnehager og barneskoler med på FORUT barneaksjonen.

Siste nyheter