Nå starter byggingen

Takket være bidrag fra FORUT, norske psykiatere og norsk næringsliv får Nepal nå sin første barnepsykiatriske klinikk. Men foreløpig er bare første etasje finansiert.

Det fattige og jordskjelvrammede landet i Asia har 30 millioner innbyggere og bare én barnepsykiater. Mange barn har psykiske lidelser, men får ikke behandling. Det mangler både medisinsk kompetanse og kapasitet. Nå vil det forandre seg.

– Det har vært en lang og møysommelig prosess med myndighetene og sykehusledelsen, men nå er endelig papirene signert og klinikken blir en realitet, sier Morten Lønstad, generalsekretær i FORUT.

Dr. Arun Raj Kunwar i samtale med CWINs programsjef Kumar Battarai.
Den eneste barnepsykiateren

Dr. Arun Raj Kunwar, som er den eneste barnepsykiateren i Nepal, har til nå disponert et lite rom ved Kanti Children’s Hospital i Katmandu. Det er på en tomt tilhørende dette offentlige sykehuset at den nye klinikken på to etasjer nå skal reises. Inntektene fra FORUT og psykiatere i Norge har sikret drift av det midlertidige tilbudet og vil sørge for at den nye klinikken kan drives i noen år framover før myndighetene tar over.

– Dette er en langvarig drøm som går i oppfyllelse. 15 til 20 % av barna i Nepal sliter med psykiske lidelser og til nå har det ikke vært et eneste sted de kan få oppfølging. Jeg er svært takknemlig for innsatsen fra Norge som gjør at disse barna nå kan få hjelpen de trenger, sier Kunwar.

SLIK KAN DU BIDRA: Bli FORUT-fadder eller verv andre

Slik vil første etasje se ut.

Han tok spesialiseringen sin i USA, men valgte å reise tilbake til hjemlandet for å gjøre en innsats der. Kunwar jobber lange dager og får hjulpet mange, men mangler muligheten til innleggelse og fullverdig oppfølging av pasientene.

FORUTs parnerorganisasjon i Nepal som jobber med barn i krise, CWIN, har den praktiske gjennomføringen av klinikkprosjektet på totalt 929 kvadratmeter. Tegningene er klare og spaden settes snart i jorda.

Trenger mer penger

Første etasje til 2,5 millioner kroner er allerede finansiert som et resultat av nye FORUT-faddere i 2016, støtte fra næringslivet og en gruppe norske psykiatere. Men nå håper FORUT at flere faddere og andre bidrag skal gjøre at hele prosjektet på 4,5 millioner kroner, inkludert andre etasje, blir en realitet. Som en del av prosjektet skal det også utdannes flere barnepsykiatere og sykepleiere med barnepsykiatrisk spesialisering.

– Vi ønsker bidrag fra næringslivet i Norge velkommen og håper også på mange nye FORUT-faddere i vår slik at barna i Nepal kan få en fullverdig barnepsykiatrisk klinikk som de både trenger og fortjener, sier Morten Lønstad.

Her kan du se en videohilsen fra Dr. Arun Kunwar på tomta til klinikken.

Siste nyheter