Dr. Arun Raj Kunwar er alene som barnepsykiater i et land med millioner av jordskjelvrammede barn. Nå jobber FORUT for å bygge et barnepsykiatrisk senter i Katmandu.
Kanti Children’s Hospital, som Arun jobber ved, har startet en liten avdeling for barne- og ungdomspsykiatri som FORUT støtter økonomisk. Drømmen er å bygge en egen klinikk og utvide driften. Tomten er allerede klar, men det mangler penger til både bygging og drift.
– Vi håper å kunne sette opp en liten bygning hvor vi kan tilby psykisk hjelp til barn i større grad enn vi klarer i dag. Det kan ta ett, to eller fem år å få pengene på plass, men vi har et tydelig mål om å komme dit, sier Arun, som er utdannet barnepsykiater med spesialisering fra USA.
Norsk hjelp
En gruppe norske psykiatere jobber nå sammen med FORUT for å realisere byggingen av den barnepsykiatriske avdelingen ved Kanti Children’s Hospital i Katmandu.
En svært viktig del av finansieringen kommer fra norske FORUT-faddere. Derfor har vi en storstilt vervekampanje, og FORUT inviterer også næringslivet til å være med på finansieringen av dette prosjektet.
Rammet av jordskjelv
Nepal har en befolkning på 30 millioner mennesker og 12 millioner av disse er barn. Svært mange barn ble rammet i jordskjelvkatastrofen i 2015. Da var FORUT kjapt på banen med penger og fikk ut informasjon om håndtering av barn i krisesituasjoner til hele det jordskjelvrammede området i samarbeid med Aruns avdeling.
En av dem som i høst har vært i Nepal og besøkt Arun og barnesykehuset i Katmandu, er Ida Marie Ringerud. Hun er lege og kjent fra Norges største sommershow, Urbane Totninger.
– Det er helt vanvittig at et land med 12 millioner barn, og der mange sliter med traumer etter blant annet jordskjelvet, har bare én utdannet barnepsykiater. Arun er en idealistisk og hardtarbeidende mann som hjelper mange, men det trengs flere som ham, sier Ida Marie.
Sterk pasienthistorie
En pasienthistorie som har rørt Ida Marie er om en fattig far som kom med sin 17 år gamle sønn. De hadde reist fra landsbygda i flere dager for å komme frem til Kanti Children’s Hospital. Gutten hadde vist alvorlige adferdsforstyrrelser og nylig slått sin bestemor i hodet med en skarp kniv så blodet sprutet.
– Arun trengte 10 sekunder på å sette diagnosen autisme, vel vitende om at på den andre siden av kontordøren fantes ingen BUP, ingen PP-tjeneste, ingen spesialpedagoger, ingen avlastningshjem, ingen ansvarsgrupper, ingen pleiepenger fra NAV, ingen uføretrygd, ingenting. Han visste at dette fantes ingen kur for, han ville aldri bli normaltfungerende, og det fantes ingen hjelp. Familien holdt derfor sønnen bundet på et eget rom, sier Ida Marie.
Hun er fast bestemt på å hjelpe FORUT med å skaffe pengene til veie og er godt i gang med vervingen av faddere.