FORUT om narkotikapolitikk i Ekko på NRK P2

Samfunnsmagasinet Ekko hadde narkotikapolitikk og Øst-Asia som tema i fredagens sending. Dag Endal fra FORUT var hentet inn som ekspert.

Endal, som talte på FNs konferanse om narkotikapolitikk i Wien på mandag, hadde med seg ferske inntrykk fra de ulike landenes arbeid med narkotikapolitikken.

– En del ting er anerkjent av alle land i FN, også de asiatiske. Som at det er viktig å ha en bred tilnærming. Det er ikke nok med politi og tollvesen for å bekjempe narkotika. Man må også jobbe med blant annet utvikling, helse, skole og kvinner, sa Endal til Ekko-programleder Martin Jahr.

I tillegg til Endal deltok sjømannsprest i Manila, Espen Feilberg Jakobsen, og skribent Sturla Haugsgjerd, som også representerer brukere og pårørende i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Fokus på Filippinene

Det handlet spesielt om situasjonen på Filippinene der president Rodrigo Duterte har brukt brutale metoder. I landet er 3500 rusmisbrukere drept siden august, og presidenten har erklært krig mot landets 3 millioner rusmisbrukere. Han har sagt at «narkomane er ikke mennesker» og oppfordret folk til å bidra ved å ta livet av rusmisbrukere de ser.

– Duterte er på en annen klode. Han er jo valgt, men opptrer som en diktator. Vi har vanskelig for å forstå det, og uttalelsene hans er milevis unna det som er vanlig i FN for å få utrettet noe, sa Endal.

Men hvem er den filippinske rusmisbrukeren? Det sies at 2 % av befolkningen er brukere av metamfetamin, noe som skal være den høyeste andelen i verden. Det både produseres lokalt og handles internasjonalt. Men de siste ukene har metamfetamin blitt 10 ganger dyrere i landet fordi langere er redd for å bli drept og vil ha bedre betalt for risikoen.

Rus og fattigdom følger hverandre

– Rusmisbruket er ikke synlig på gata i Manila som det er i Oslo, men fattigdommen er det, sa sjømannsprest Espen Feilberg Jakobsen i programmet.

– Sammenhengen mellom fattigdom og rus ser vi i FORUT ute i arbeidet vårt overalt. Rus er et utviklingshinder, sa Endal.

HØR SENDINGEN I OPPTAK HER.

Siste nyheter