Ny avdeling for ungdomspsykiatri i Nepal

Det offentlige psykiatriske sykehuset i Katmandu har endelig fått en ungdomsavdeling. Torsdag 8. februar kunne FORUTs partner CWIN Nepal holde en høytidelig åpning med storfint besøk.

Den nye avdelingen er finansiert av Norad, som ga FORUT og CWIN oppdraget med å bygge ut psykisk helse-tjenester i Nepal. Helsevesenet rustes opp for å bedre kunne drive både forebygging og behandling av dårlig psykisk helse.

Det var helseminister Mr. Mohan Bahadur Basnet som fikk æren av å åpne den nye ungdomsavdelingen ved Lagankel Mental Hospital. Norges ambassadør til Nepal, Torun Dramdal, deltok også i markeringen.

Helseminister Mr. Mohan Bahadur Basnet taler under åpningen.

Trygge barn i Nepal

– Gratulerer til oss alle på denne historiske dagen. Tusen takk til alle involverte som har lagt ned en enorm innsats for å gjøre dette mulig, sa CWINs leder, Sumnima Tuladhar, under seremonien.

Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT, jubler fra Norge.

– Dette er en viktig milepæl for alle som arbeider for å styrke nasjonale helsesystemer globalt. FORUT har sammen med vår partner CWIN, norske og nepalske myndigheter og fagmiljøer vært pionerer i arbeidet med å gi et psykisk helse-tilbud til barn, og nå også til ungdom, i Nepal, sier Hagen.

– Ved å styrke helsesystemet gir vi alle som arbeider med barn og ungdom et kompetansemiljø de kan henvende seg til og henvise til. Når vi styrker alle som er i kontakt med barn, gjør vi barn tryggere.

LES OGSÅ: Anerkjennelse for psykisk helse-innsats i Nepal

CWINs leder, Sumnima Tuladhar, sammen med Norges ambassadør til Nepal, Torun Dramdal, foran plaketten som ble avduket på åpningen.

Tabu

I Nepal og mange andre land i verden er psykisk sykdom fortsatt veldig tabubelagt, og syke mennesker blir utsatt for grove menneskerettighetsbrudd, blir feilbehandlet eller får ikke behandling i det hele tatt.

Derfor er psykisk helse en viktig del av FORUTs utviklingssamarbeid. Fra før har FORUT og CWIN etablert Nepals første barnepsykiatriske klinikk. Den ligger ved Kanti barnesykehus i Katmandu.

Nå er det altså også på plass en ungdomsavdeling ved det offentlige psykiatriske sykehuset i hovedstaden. Her er det både poliklinikk og sengeposter, i tillegg til programmer for psykososial støtte, foreldreveiledning og telemedisin.

Trygge barn kan forandre verden. Vil du støtte FORUTs arbeid for barns psykiske helse? Bli FORUT-fadder!

Siste nyheter