Nye helter, flere muligheter

Selv i en barnehage kan en trettenåring bli dagens helt. Anuthiran nord på Sri Lanka er med i en ungdomsklubb startet med støtte fra FORUT, og i dag er oppgaven å hjelpe til under besøket fra Norge.

FORUT og et reisefølge med faddere er på besøk i en ganske enkel og ganske ny barnehage helt nord på Sri Lanka. Den ligger ved en grusvei noen hundre meter fra hovedveien opp til Jaffna by, og den bidrar til et enklere liv for både barna og foreldrene.

Det grunnleggende målet til FORUT er trygge barn, og det bidrar vi til når barna kan komme hit mens foreldre er på jobb eller på leting etter jobb i et samfunn preget av stor fattigdom.

Gjenreisning

Dette området var utbrent og utbombet da 26 år med borgerkrig endte med regjeringshærens totale seier over den tamilske geriljaen 17. mai 2009.

I alle åra etter er det ryddet miner, bygget veier og klargjort for ei ny framtid for hjemvendte krigsflyktninger. Med støtte fra en lang rekke bidragsytere og FORUT-faddere i Norge, blir slike barnehager som dette etablert og drevet med lokalt eierskap og innsats fra flyktningfamilier som vender tilbake til sine opprinnelige bosteder etter tiår på flukt.

Gjenreisningsarbeidet følger i sporene til mineryddere som snart er ferdig med jobben her nord på Sri Lanka.

Stor innsats

Det er FORUTs partnerorganisasjon Rahama som har fått igang denne barnehagen, husbygging og svært mye annen aktivitet som er til hjelp for omlag 4.000 familier.

Gjenreising handler blant annet om bygging av hus på gamle tomter, etablering av småskala næringsliv og et enkelt landbruk for sjølberging og litt til salg på landsbymarkedet.

I tillegg til alt dette kommer altså barnehager og ungdomsklubber for nye helter som Anuthiran.

Skole er veldig bra!

Trettenåringen er veldig glad i skolen sin, men idag har lederen av ungdomsklubben i landsbyen Kanagarajan fått fri for et viktig oppdrag. Han skal representere ungdomsklubben når gjester fra Norge besøker området, og han skal hjelpe til med å holde orden på de yngste barna. Det første går meget bra, mens han sliter litt med den andre oppgaven.

– Jeg trives veldig godt på skolen, og med alle fagene også, sier Anuthiran.

– Jeg er glad i lekser, ansvar og oppgaver, og derfor har jeg også blitt leder i ungdomsklubben med 35 medlemmer hjemme i landsbyen. 

Hva gjør dere i ungdomsklubben?

– Vi spiller ball, danser, skriver våre egne historier og øver på engelsk. I tillegg lærer vi om Sri Lanka og andre land, og har det fint sammen uten at de voksne bestemmer alt. På skolen lærer vi også at vi skal bli utdannet til å ta ansvar for framtida, understreker trettenåringen.

En fredsgenerasjon

Anuthiran lever i et område som fortsatt er preget av krigshandlinger som ble avsluttet før han ble født. Han er en del av en ny generasjon på vei opp og fram på Sri Lanka. Det er en generasjon som kjenner på fattigdom og vanskeligheter, men som også har mye energi og drivkraft som kommer fram når muligheten er der.

Den muligheten finnes blant annet i alle ungdomsklubbene i området, mange av dem startet med penger fra FORUT og våre støttespillere og faddere i Norge. Med enkle løsninger skapes det aktivitet og bygges kunnskap og nettverk som hjelper unge nord på Sri Lanka til å ta nye steg i utviklingen av familier, landsbyer og land.

Fin familie

Anuthiran er glad i familien sin. Mamma er lærer og pappa driver en liten gård på noen få mål. I tillegg har han en lillebror på 10 år.

– Mamma og pappa synes det er viktig at vi går på skole, og at vi bruker de mulighetene som finnes her vi bor, forteller trettenåringen energisk.

– Det er derfor jeg er leder i ungdomsklubben, vet du! 

Hvilke planer har du framover da?

Anuthiran smiler, og lar tankene gå en ekstra runde i hodet.

– Jeg skal studere og bli dataingeniør. Og så skal jeg bli så god at jeg kan velge akkurat den jobben jeg vil! 

Ingen bonde

Denne unge gutten skal nok ikke ta over pappas mål med jord, grønnsaker og krydderplanter for eget bruk og salg på landsbymarkedet. Han er sannsynligvis – eller forhåpentligvis – en av landets nye helter, som skal løfte flere ut av fattigdom på Sri Lanka. Han er en av dem som forhåpentligvis vil se et helt annet og mer velstående Sri Lanka i sin levetid, og som kan tenke tilbake på lek og læring i en ungdomsklubb som kom igang med noen små bidrag fra Norge. Men samtidig er det også en utfordring at han allerede nå drømmer om at valget av jobb skal ta han videre til et annet land.

Tiår med krig, pandemi og en ny økonomisk krise har skapt store vanskeligheter i utviklingsarbeidet her nord på Sri Lanka, og mange ser på et liv i utlandet som beste mulighet.

Håpet er at utviklingssamarbeidet framover kan skape mer framtidshåp og utvikling, slik at hjemlandet blir førstevalget for ungdommer som Anuthiran. Sri Lanka trenger energiske ungdommer som han, for bygging av enda bedre samfunn og framtidsmuligheter.

Vi ses!

Etter besøket i barnehagen reiser følget av FORUT-faddere videre til flere prosjektbesøk. Anuthiran står i porten med en flokk av barn rundt seg og vinker. 

– See you later, sier han før vi kjører. Det er godt mulig han har rett.

Du kan bidra til trygge barn på Sri Lanka og andre av FORUTs samarbeidsland. Bli fadder med valgfritt beløp fra 150 kroner og oppover i måneden.

Siste nyheter