Namma Bhoomi gjør oss rustet for livet

Prema (16 år) er en av mange heldige jenter og gutter som blir tatt hånd om av CWC (The Conserned for Working Children) i India. CWC er en av få organisasjoner som mener det er viktig at eldre barn som trenger å jobbe for å holde familien oppe skal få lov til dette ved siden av at de går på skolen. I India bor det over 1,2 milliarder mennesker og over en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. 
 


Oppveksten 
Prema ble født i Bagalkot-distriktet i den nordlige delen av staten Karnataka, India. Familien hennes flyttet til Udupi-distriktet på jakt etter arbeid da Prema var 10 måneder gammel. Hun gikk på den lokale skolen i Udupi, men da hun skulle over på college måtte hun slutte på grunn av økonomiske problemer hjemme. Hun begynte da å jobbe i en privat konferansesal.  
 
«Jeg har alltid hatt interesse for å lære data og da jeg kom i kontakt med en person som jobbet hos CWC fikk jeg muligheten til å lære dette ved Namma Bhoomi», sier Prema til oss da vi besøkte senteret i mars 2020. Hun er veldig glad for å ha fått hjelp av CWC og hun bor nå på senteret sammen med mange andre gutter og jenter. I tillegg til at Prema skal fullføre skolen har hun fått lære seg skreddersøm og skjønnhetsbehandling ved Namma Bhoomi. Hun har en drøm om å jobbe med dette i fremtiden. Namma Bhoomi 
Namma Bhoomi er et skole- og ressurssenter som drives av CWC ute på landsbygda i Karnataka. Her bor det både gutter og jenter som har falt ut av den vanlige skoleundervisningen. Hele området er selvforsynt med strøm fra solcelleanlegg og med gass til matlaging som produseres av avføringen fra dyra på senteret.  
Prema forteller om sin tid ved Namma Bhoomi, at hun elsker måten de lærer på der og at det alltid er morsomt. 
“Både teori-delen og det praktiske arbeidet er veldig interessant og gjør at jeg bare vil lære mer og mer», sier hun. Hun har valgt å lære seg å sy klær. 
Jeg bor på Namma Bhoomi sammen med andre studenter og har lært så mye om livet. Det er absolutt ingen form for diskriminering her, og både gutter og jenter blir sett på som likeverdige på alle områder». 

Fra systua på Namma Bhoomi

Prema har som sagt fokus på å lære seg å sy klær, men i tillegg til det lærer de som bor her alt fra stell av dyr, melking, matlaging og rengjøring til mange andre aktiviteter som får dem til å lære seg å ta hånd om seg selv og et eget liv. 
«Å bo her ute i dette fredelige området, med den herlige atmosfæren og den nydelige naturen gjør at vi kan slappe av. Vi har en trygghet rundt oss som gjør at læring er både lettere og morsommere», sier Prema 
«Vi har også et slags styre for barn her på senteret, og der er jeg leder. Det har gjort meg mer ansvarlig, tålmodig og selvsikker. Jeg har blitt tryggere på meg selv, og det hjelper oss barna at vi blir hørt når diverse saker tas opp og vi får lov til å være med og bestemme». 

Prema avslutter vår samtale med å si «Utdanning trenger ikke nødvendigvis å være i en undervisningssituasjon på en skole. Slik utdanning som vi får ved Namma Bhoomi er minst like viktig og kanskje mer nødvendig for å møte forskjellige utfordringer i livet, og Namma Bhoomi gjør oss rustet for det. Jeg er veldig takknemlig for å være her og trives veldig godt!» 
 
Les mer om CWC og FORUTs arbeid i India her…. 

Siste nyheter