Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025.
– Dette er et svært usolidarisk budsjett og vil bidra til å øke forskjellene i verden. Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål. En alvorlig konsekvens er at vi ikke kommer til å nå bærekraftsmålene i det hele tatt, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Helseposten i bistandsbudsjettet er foreslått redusert med 102,9 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2024. Tilskuddet til Verdens helseorganisasjon (WHO), det viktigste organet for å sikre god global helse, står dessuten nok en gang på stedet hvil.
Nedprioriterer ikke-smittsomme sykdommer
Regjeringen har smittsomme sykdommer som sin prioritet, og store deler av pengene i helsebistanden er bundet opp i langsiktige vaksineavtaler. Likevel står ikke-smittsomme sykdommer samlet for over 70 % av dødsfallene i verden.
– Det finnes ikke vaksiner mot ikke-smittsomme sykdommer, men det finnes mange effektive virkemidler. Vi må jobbe med forebygging, og det tar ikke dette budsjettet høyde for. Om sykdomsbyrden skal ned må ikke-smittsomme sykdommer og psykisk helse i bistanden prioriteres, sier Stavrum.
FNs høynivåmøte i 2025 skal handle om ikke-smittsomme sykdommer.
– Det er pinlig å legge fram et budsjettforslag for 2025 som ikke prioriterer ikke-smittsomme sykdommer. FORUT forventer at Norge spiller en aktiv rolle i dette møtet slik at innsatsen kan forsterkes.
Når ikke 1 %
Regjeringens forslag til bistandsbudsjett utgjør 46,4 milliarder kroner. Det er en nedgang fra i fjor og utgjør kun 0,92 % andel av anslått BNI, selv om regjeringen har som mål å nå 1 %.
Støtten til det sivile samfunnet kuttes også i forslaget.
– Sivilsamfunnet er den viktigste kanalen for å nå de mest marginaliserte og skape utvikling. Vi må ikke glemme det langsiktige arbeidet som skaper en bærekraftig verden og trygge barn, sier Stavrum.