Sol og sommer, og snart ny FORUT-sesong!

Juli er en måned for sommerferie og late dager i Norge, mens det er andre tider av året som forbindes med slik fritid i våre samarbeidsland i Asia og Afrika. Det som er helt sikkert, er at FORUT og alle våre partnere er klare til «sesongstart» når vi kommer litt ut i august. -Da skal flere tusen barn og unge i Norge i gang med sitt FORUT-engasjement, og det gleder vi oss til, sier en ferierende generalsekretær Ida Oleanna Hagen.

I slutten av juli er allerede 900 (!) barnehager og skoler over hele landet påmeldt FORUT Barneaksjonen og FORUT Skoleløpet. Om noen uker skal konvolutter og pappesker med spennende materiell åpnes og tas i bruk, og det skal bli filmstunder, lek, dans og lokale innsamlingsaksjoner.

Hvor viktige er egentlig disse barna og ungdommene for FORUT?
-De er svært viktige og verdifulle for oss, svarer Ida raskt. -For det første er de et fantastisk nettverk av engasjement og innsatsvilje, men de er også viktige som en stor målgruppe for FORUTs informasjonsarbeid og holdningsskapende arbeid. Hver høst og vinter forteller vi historier om unges hverdag og levekår i andre land, og på den måten bidrar vi til kunnskap og forståelse for hvordan mennesker lever på andre steder i verden. De eldste elevene i grunnskolen og i videregående skole blir også utfordret på viktige temaer som rettferdighet, ressursfordeling og menneskerettigheter. På denne måten vil jeg si at FORUT bidrar til viktig læring, men også til viktig holdningsdannelse i Norge, og det er viktig for en organisasjon som vår.

Det høres kostbart ut?
-Tvert imot, sier Ida med stor overbevisning. -Det som er så fantastisk med dette nettverket av barn og unge, er at de også har et engasjement for å bidra til en bedre verden. I høst og vinter skal barnehagebarna blir enda bedre kjent med Nanah i Sierra Leone. Gjennom filmer og spesialskrevet musikk skal barna få bli med til både landsbyen hennes og sjimpanseskogen. I etterkant av dette, skal barna lage sine egne små aksjoner sammen med de voksne og familiene sine. Da selger de FORUT-varer, kaffe og kaker, og sender pengene til FORUT. Det blir ikke nødvendigvis så mye penger fra en barnehage, men «magien» ligger i at langt over over 1.000 barnehager gjør det samme hver høst … og da blir dette til en kostnad som faktisk fører til et stort overskudd og bidrag til FORUTs prosjekter i både Sierra Leone og andre samarbeidsland.

Hva med de litt større barna og ungdommene?
-I barneskolen og ungdomsskolen har vi i høsten 2020 et pedagogisk opplegg som heter «Læring gir energi». Elevene blir gjennom en dokumentarfilm med til en av de mange skolene FORUT har gjenreist i Nepal etter jordskjelvkatastrofen i 2015, og ser hvordan skoledagen er i dette fjellandet … og de skal få se hvordan nye solcelleanlegg også gir energi til skolen. Vi nærmer oss 30 påmeldte skoler til denne spennende «reisen» i høst, og har plass til mange flere skoler, sier Ida med et stort sommersmil.

Mange forventer vel at koronapandemien skal ødelegge mye for organisasjoner som FORUT?
-Ja, og det er selvsagt riktig at denne pandemien skaper problemer for mye aktivitet og mange prosjekter i våre samarbeidsland. -Samtidig er det også slik at våre partnerorganisasjoner får gjort mye, blant annet gjennom store ekstra tiltak som er satt i gang med myndighetene for å bremse smittespredningen. Mange ansatte og frivillige reiser rundt med informasjon om smittespredning og de enkle tiltakene som gjelder for oss alle: vaske hender, holde avstand og holde oss hjemme så mye som vi kan. Dette er tiltak som er like viktig for oss alle nå, uansett hvor i verden vi bor. I tillegg til dette, hører vi fra flere av våre partnerorganisasjoner at de tross alt klarer å få til mye av det planlagte arbeidet, med litt praktiske utfordringer og enkelte forsinkelser. Det er faktisk den gode nyheten, midt i en vanskelig tid for oss alle.

-I tillegg må jeg også få fortelle at den virkelig gode nyheten for FORUT, er at vi har så mange påmeldinger til både barneaksjonen og skoleløpet denne høsten! Vi hadde nok fryktet at mange barnehager og skoler ville nøle med påmelding i år, men det har ikke slått til. Faktisk er vi nesten på et «normalnivå» med påmeldinger, og det er veldig verdifullt på flere måter: barn og unge får viktig og meningsfullt undervisningsmateriell fra oss, og de bidrar tilbake med viktige bidrag til vårt prosjektarbeid for barn og unge i Asia og Afrika! Midt i sommerferien er dette faktisk noe å juble for, og takke norske barnehager og skoler for!

Hva er ditt viktigste sommerønske for FORUT og alt som skal skje i høst?
-Det må være at alle barn og voksne i våre prosjekter holder seg friske. Ida ser litt bekymret ut et øyeblikk. -Vi vet at mange ansatte i våre prosjektområder jobber i veldig utsatte områder, med betydelig fare for korona-smitte. Så det viktigste ønsket er at alle holder seg friske, og at vi alle holder fast i de enkle og gode reglene for å hindre smittespredning. I tillegg ønsker jeg meg samtidig en enda større flokk av sommerfriske barn og ungdommer i Norge inn i våre kampanjer i høst – så til alle dere som leser dette: ta kontakt med oss i FORUT, og bli med på gode opplevelser og engasjement for barn og unge i andre land!

Fortsatt god sommer – og velkommen til høstsesongen i FORUT!

· Les mer og meld deg på barneaksjonen her.
· Les mer og meld deg på skoleløpet her.
· Videregående skole? Les en artikkel om Lena-Valles engasjement her, og ta kontakt på e-post forut@forut.no, så finner vi ut hvordan din skole også kan bli en FORUT-skole!

Siste nyheter