Terje og Sita

Terje Heggernes har vært en del av FORUT siden starten for 40 år siden. Det har ført til mange spennende møter med mennesker i FORUTs prosjektland. Likevel er det ett helt spesielt møte i Nepal han husker ekstra godt.

Terje var reiseleder for en studietur til Nepal i 2018 da gruppen med FORUT-faddere dro innom en kaffebar i Bhaktapur.

Ei jente som jobbet på kafeen spurte: «Husker du meg?».

– Jeg måtte innrømme at jeg ikke husket henne umiddelbart, men hun kjente igjen meg, sier Terje.

Jenta, som heter Sita, hadde bodd på Balika Peace Home, et omsorgs- og transittsenter for jenter. Terje har besøkt Balika gjentatte ganger på reise med FORUT. Litt senere samme dag som de møttes igjen på kafeen i Bhaktapur, fortalte Sita livshistorien sin til Terje og resten av reisefølget. Det ble en rørende opplevelse for alle.

– Det var utrolig sterkt å høre henne fortelle om oppveksten sin og hva oppholdet på Balika hadde betydd for henne. 

Sita var seks år gammel da hun flyttet inn på Balika. Da hadde hun bodd på gata i hovedstaden Katmandu i flere år sammen med to eldre søstre. Hun ante ikke hvordan hun havnet der eller hvor det hadde blitt av foreldrene. Noen meldte fra til krisetelefonen Child Help Line om at hun bodde på gata og trengte hjelp. Det er FORUTs partnerorganisasjon CWIN Nepal som driver både senteret og krisetelefonen.

På Balika fikk hun hjelp, omsorg og skolegang. Hun ble tryggere på seg selv og sine muligheter gjennom blant annet terapi, sang og dans. Og etter hvert fikk hun hjelp av CWIN til å skaffe seg ID-papirer, som sikrer rettigheter og gir muligheter for arbeid senere.

– Sita framsto som en fantastisk, sterk jente. Du vet, noen barn som vokser opp under særdeles tøffe kår, får ekstra ressurser og overlevelsesevne. Slik var det med Sita også. Hun var ikke bare flink til å danse og synge. Hun lærte seg organisasjonskunnskap og ble en av lederne på barnehjemmet mens hun bodde der, sier Terje. Han har holdt kontakten med henne siden møtet på kafeen.

FORUTs mål er å gi folk reell makt til å endre sitt eget liv. Gjennom 40 år har mer enn seks millioner mennesker fått hjelp – Sita er en av disse. 

Verden kan forandres!

Vil du støtte FORUTs arbeid? Da kan du bli FORUT-fadder og bidra med 250 kroner i måneden.

Siste nyheter