65.000 barn i Norge lærer om Sivatas (5)

Den nye utgaven av FORUT Barneaksjonen om Sivatas fra Sri Lanka er i gang. Tusenvis av barn i Norge skal i løpet av de neste månedene lære om og gjøre noe for barn i andre land. «Sivatas og Elefantparaden» markerer 30-årsjubileumet for Barneaksjonen.

I aksjonen «Sivatas og Elefantparaden» blir vi med fem år gamle Sivatas på en rundreise på Sri Lanka gjennom filmer, historier, plakater og aktiviteter. Målet med turen er den store elefantparaden i hovedstaden Colombo. Gaute Ormåsen har skrevet nye, fengende barnesanger og Øisteins blyant, kjent fra NRK Super, lærer blant annet barna å tegne elefanter.

30-årsjubileum

FORUT Barneaksjonen er et pedagogisk opplegg for barnehager, barneskoler og SFO. Barna tar i bruk et omfattende materiell og gjennomfører en innsamlingsaksjon. Barneaksjonen er Norges største av sitt slag og barna samlet i fjor inn nesten 8 millioner kroner til FORUTs arbeid for sårbare barn og kvinner i Asia og Afrika.

I 2018 er det 30 år siden den første Barneaksjonen ble lansert, også den fra Sri Lanka. Siden den gang har over 1,4 millioner barn deltatt.

– Vi er umåtelig stolte av tilbakemeldingene vi får om ekte engasjement og stor læringslyst hos barn som deltar. Mange av disse har hatt sitt første møte med verden utenfor eget land gjennom FORUT Barneaksjonen. De lærer at mens mye er forskjellig er det også mye som er likt: Alle barn har behov for familie, trygghet og gode venner, sier generalsekretær i FORUT, Morten Lønstad.

LES MER: «30 år med vindu mot verden» av Morten Lønstad.

Gaute Ormåsen spiller «Elefantparaden» mens det danses på jubileumskonserten.
Feiret med konsert

I anledning jubileet inviterte FORUT til gratiskonsert med Maj Britt Andersen, Geirr Lystrup og Gaute Ormåsen, som alle har bidratt med mye fin musikk til Barneaksjonen. Over 1300 skole- og barnehagebarn fikk en flott konsertopplevelse og reise gjennom flere land på Gjøvik Gård 5. september.

Konserten ble avsluttet med dans og allsang til «Elefantparaden» av Gaute Ormåsen, en av de nye låtene til årets aksjon.

360 graders opplevelse

Over 1200 barnehager og skoler er med på jubileumsaksjonen. Det betyr at over 65.000 barn i Norge i høst får lære om solidaritet, kulturforskjeller og om det å være barn på Sri Lanka.

En nyhet i årets materiell er 360 graders video. Med en smarttelefon og VR-briller i papp kan barna oppleve Sri Lanka på en helt ny måte. Det er nesten som om de er der ved siden av Sivatas på elefantparaden i Colombo.

– Dette er et morsomt tillegg til dokumentarfilmene i aksjonen. Vi håper barna som er med på årets aksjon kan komme enda tettere på Sivatas og hverdagen hans på Sri Lanka ved hjelp av 360 graders video, sier Morten Lønstad.

Geirr Lystrup spiller låter fra Nepal og Sierra Leone på jubileumskonserten til FORUT Barneaksjonen.

Siste nyheter